Home / Recepty / Hlavní jídla / Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: Slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku

Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: Slaná pochoutka z jednoduchých surovin, která voní po domácku

 

Zelňáky, zelňáčky či zelné placky mají u nás dlouhou historií a mnozí je znají převážně jako pokrm připravovaný na pánvi z kysaného zelí. Hlávkové zelí představuje výbornou alternativu, neboť je sladší, jemnější a voňavější, a v kombinaci s česnekem a majoránkou vytváří aroma a chuť, která evokuje podzimní dny na venkově.

 

Pečení na plechu je modernější a pohodlnější způsob, jak je připravit, než smažení na pánvi. Vynikající jsou také studené, jako rychlá svačina nebo jídlo na cesty. Do směsi je možné přidat pro intenzivnější chuť i škvarky nebo nakrájenou slaninu. Pár minut před dokončením můžete zelňáky posypat strouhaným sýrem. Pro lehčí verzi je možné přidat bylinky nebo petržel či libeček. Z těsta lze tvarovat i menší placičky, které připomínají lívance.

Recept na zelňáky z hlávkového zelí na plechu

Ingredience potřebné na přípravu slané pochoutky z jednoduchých surovin, která voní po domácku

  • půl hlávky zelí
  • 1 plný hrnek hrubé nebo polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • půl hrnku mléka
  • půl hrnku oleje
  • sůl, pepř, sladká a pálivá paprika
  • 2 lžíce Podravky (já preferuji Kuchařka, který neobsahuje glutamáty)
  • salám Kabanos nebo anglická slanina (podle chuti)
  • tuk a strouhanka na plech

Postup přípravy zelňáků

1. Zelí nakrájíme na tenké proužky a smícháme s ostatními ingrediencemi.

2. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a přidáme ji do směsi.

Hlávkové zelí nakrájíme na tenké proužky.

3. Všechny ingredience důkladně promícháme a poté je přeneseme na plech, který jsme předtím vymazali sádlem a posypali strouhankou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut.

Ilustrace receptu na Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: slaná delikatesa z jednoduchých ingrediencí, která voní domácím způsobemIlustrace receptu na Zelňáky z hlávkového zelí na plechu: slaná delikatesa z jednoduchých ingrediencí, která voní domácím způsobem

Zelňáky chutnají skvěle samostatně, ale také jako příloha k polévce. Můžeme je servírovat jak v teplém, tak v chladném stavu.

 

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *