Home / Recepty / Hlavní jídla / Voňavé těstoviny zapečené s vejcem, smetanou a sýrovou krustou

Voňavé těstoviny zapečené s vejcem, smetanou a sýrovou krustou

Toto jídlo patří mezi moje nejoblíbenější domácí pokrmy. Zapečené těstoviny si vždycky spojím s vůní, která naplní kuchyni, a s tím příjemným pocitem, když je celá rodina u stolu spokojena. Předpokládám, že vznikly jako způsob, jak využít zbytky – kousek tvrdého sýra, kousek masa nebo uzeniny, trocha zeleniny a nějaká omáčka – všechny tyto ingredience se smíchají s těstovinami, dají se do pekáče a v troubě se přetvoří na sytý a voňavý pokrm, křupavý na povrchu a krémový uvnitř.
Jejich původ je v Itálii, odkud se postupně rozšířily do různých koutů světa. V Itálii jsou neodmyslitelnou součástí klasických lasagní, v Americe se těší největší oblibě Mac and cheese, a ve Velké Británii se připravuje Pasta Bake. A co u nás v Česku a na Slovensku? Tradičně se dělají z vařených kolínek nebo špaget, se smetanou, vejcem, sýrem, občas i se zbylým masem nebo uzeninou. Ale já si ráda připomenu i sladkou variantu – s tvarohem, jablky, rozinkami nebo marmeládou, přesně tak, jak ji dříve pekla moje babička.
Na tomto jídle se mi nejvíce líbí jeho všestrannost. Můžu ho každýkrát připravit maličko jinak a nikdy mi nezůstane nic navíc. A také jeho praktičnost – všechno se upeče v jednom pekáči, vydrží i na druhý den a chutná stále skvěle. Často si je nachystám večer a druhý den k obědu jen ohřeju. A musím podotknout, že to je pak přesně ta domácí atmosféra, kterou mám ráda.

Recept na zapečené těstoviny

Ingredience potřebné k přípravě zapečených těstovin se vším, co zbylo v lednici

  • 1 balení těstovin (vyberte ty, které vám zbyly nebo které máte nejraději)
    • 1 kg kvalitních párků (volitelné podle dostupnosti a osobních preferencí)
    • 6 vajec
    • 1 l mléka
    • 2 cibule
    • sol a pepř podle chuti, případně jiná oblíbená koření (např. koření na pečené kuře)
    • trochu sladké mleté papriky
    • jarní cibulka
    • čerstvé bylinky (petržel, libeček, pažitka)
    • trochu tuku na smažení

    Postup přípravy zapečených těstovin

    1. Těstoviny uvaříme podle pokynů v osolené vodě na skus.
    2. Uzeninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na tuku s cibulí, dokud nezíská zlatavou barvu.
    3. Smícháme s uvařenými těstovinami, dochutíme a přidáme bylinky.
    4. V mléce rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme těstoviny, aby byly všechny ponořené. Ještě promícháme, v případě potřeby dochutíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

    Každý stát, region a kuchař má svůj vlastní recept a metodu přípravy tohoto pokrmu. Připravte si ho podle svých preferencí a s tím, co máte po ruce, toto je pouze doporučení pro ty, kteří jídlo neznají.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *