Home / Recepty / Hlavní jídla / Vepřový vějíř z kotlety s bramborami z jednoho pekáče na rodinný oběd

Vepřový vějíř z kotlety s bramborami z jednoho pekáče na rodinný oběd

Tentokrát se pustíme do přípravy pokrmu, který nejenže vyniká skvělou chutí, ale navíc také vypadá velmi lákavě. Maso s bramborami upečené v jednom pekáči, avšak velmi chytrým způsobem zpracované. Jak se říká, jídlo se také hodnotí očima a tento recept to plně využívá. Před pečením se maso i brambory částečně nakrájejí, aby se chuť omáčky a marinády dostala do každého kousku.
Přípravu masa doporučujeme zahájit den předem, jelikož se marinuje a je vždy výhodnější ho nechat marinovat přes noc, než ho připravovat na poslední chvíli. Brambory můžete na chvíli předvařit vcelku, abyste měli zajištěno, že se dobře propečou a budou měkké. Ať už zvolíte kotletu podle receptu nebo se rozhodnete pro jiné maso – kýtu nebo krkovici, je zcela na vašem uvážení. Suroviny v receptu jsou přizpůsobeny na jeden kilogram masa, pokud budete mít jinou hmotnost, upravte také množství ostatních ingrediencí v odpovídajícím poměru.

Recept na vepřový vějíř z kotlety s bramborami z jednoho pekáče

Doba přípravy: 2–3 hodiny aktivní práce a pečení + marinování přes noc

Co potřebujeme

Na maso

  • 1 kg vepřová kotleta s kostí
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • dle chuti mletý černý pepř
  • 1 lžička koření na maso
  • 1 lžička adžika pasty (volitelné)
  • 2 lžíce kečupu
  • 50 ml sójové omáčky

Na omáčku a brambory

  • 3 lžíce kyselé smetany
  • 1 lžíce hrubé hořčice
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl podle chuti
  • 700 g brambor
  • koření na brambory podle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup přípravy vepřového vějíře z kotlety s bramborami z jednoho pekáče

1. Cibuli nasekáme na hrubo, česnek prolisujeme a smícháme s kořením na maso, pepřem, adžikou, kečupem a sojovou omáčkou. Ochutnáme, zda je směs dostatečně slaná a v případě potřeby přidáme sůl. Protože sojová omáčka obsahuje sůl, naše chuť je nejlepším vodítkem. Vše důkladně promícháme, čímž vznikne marinádová pasta na maso.
2. Maso důkladně vyčistíme a krájíme tak, abychom oddělili jednotlivé plátky, ale na jednom konci je nechali spojené, aby se maso mohlo rozevřít do vějíře, jak je vidět na obrázku.

3. Maso potřeme celou plochu marinádou, včetně řezů, a necháme v misce pod fólií marinovat přes noc v chladničce.

4. Druhý den smícháme omáčku vyrobenou ze zakysané smetany, obou druhů hořčice a soli.
5. Brambory oloupeme a rozkrájíme podélně a svisle z jedné strany, přičemž se snažíme je neprokrojit zcela dolů, aby měly tvar ježka. V míse je následně promícháme s olejem, solí a kořením.
6. Maso otevřeme v pekáči do tvaru vějíře, kolem něho rozložíme brambory a mezi maso a brambory vlijeme omáčku ze smetany a hořčice.

7. Pečeme zakryté alobalem v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 1,5 hodiny. Na posledních přibližně 15 minut alobal sundáme a pečeme odkryté, aby se vytvořila zlatavá kůrka.

Podáváme s lehkým zeleninovým salátem.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *