Home / Recepty / Hlavní jídla / Takový houbový eintopf z bedly vysoké, kterých máme letos plné pastviny

Takový houbový eintopf z bedly vysoké, kterých máme letos plné pastviny

Houby opravdu miluji, a to jak jejich sběr, tak pokrmy, které z nich připravuji. Minulý rok jsme nasbírali tolik bedel, že jsem musela vymýšlet nové recepty, co s nimi udělat. Všechny houby, včetně bedel, máme doma rádi na různé způsoby, a proto jsem tentokrát zkusila připravit jídlo v jednom hrnci, konkrétně bohatou houbovou polévku. Poctivou bramboračku z bedly vysoké.
Tato polévka se zároveň stala i hlavním chodem, neboť byla tak výživná a sytá, že jsme po ní již nic jiného nepotřebovali. Mám však ve zvyku, že když vařím nějakou sytou polévku pro rodinu, připravím k tomu ještě nějaký nenáročný dezert, třeba palačinky. Co říkáte, zkusíte si ji také uvařit? Jste fanoušci hub, především bedel? Stačí se naučit je sbírat a především odlišit bedlu vysokou od bedly červenající a máte vyhráno!

Recept na pořádnou houbovou polévku z bedel s krupicovými nočky

Ingredience potřebné na přípravu Bramboračky z Bedly vysoké

  • sádlo
  • cibule
  • bedle
  • česnek
  • kmín
  • sůl
  • mouka
  • vývar
  • bobkový list
  • pepř
  • kořenová zelenina
  • brambory
  • majoránka
  • sušené houby (volitelné)
  • klobása (volitelné)
  • krupicové nočky (vejce, zelená cibulka, majoránka, krupice)

Návod na přípravu polévky (úmyslně neuvádím konkrétní množství, protože to závisí na tom, co máte k dispozici a jak velký hrnec používáte. Hlavně vařte s nádechem lásky a všechno se povede!)

Recept na houbový eintopf - houbová polévka nebo spíše guláš z bedly.

1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme sůl, kmín a česnek, poté vložíme bedle nakrájené na tenké plátky a necháme podusit. Posypeme moukou, krátce opražíme a zalijeme vývarem.
2. Do směsi přidáme bobkový list, černý pepř, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
3. Pokud máme chuť, můžeme do polévky přihodit kousek klobásy nakrájené na kolečka a trochu sušených hub.
4. Vaříme, dokud brambory a zelenina nezměknou, a nakonec přidáme krupicové noky, které ještě povaříme.

Sbíráme Bedlu vysokou.Sbíráme Bedlu vysokou.

Recept na noky z krupice

  • 1 vejce
  • 60 g dětské krupice (4 vrchovaté lžíce)
  • 2 lžíce jemně nasekané jarní cibulky včetně natě
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
  • špetka soli a pepře

Vejce vyšleháme, poté přidáme zbývající ingredience, důkladně promícháme a necháme odležet přibližně 10 minut, aby krupice nasákla a hmota mírně zhoustla. Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu nebo vývar a pomocí dvou lžiček formujeme malé noky, které vkládáme do vroucí tekutiny. Vaříme 5-6 minut, dokud noky nevyplavou na povrch, a poté je vyjmeme děrovanou lžící.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *