Tyto knedlíky nejsou pouze jídlem. Jsou to vzpomínky na dětství, prázdninové chvíle u babičky, ulepené ruce od těsta a pocit, že všechno je v pořádku. Ať už si je připravíte na oběd nebo jako dezert k večeři, jedno je jisté – jedna porce nikdy nestačí a pokud se nikdo nedívá, můžete klidně vylízat talíř jako já, protože zbytek másla s cukrem, mákem a šťávou ze švestek by bylo hříšné spláchnout do dřezu.
Recept na Bramborové knedlíky se švestkami, mákem a máslem
Ingredience potřebné k přípravě ovocných knedlíků z bramborového těsta
- 500 g vařených brambor ve slupce (nejlépe z předchozího dne, typ C)
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 150-200 g hrubé mouky (podle savosti brambor)
- špetka soli
- 20 menších nebo 10 velkých švestek (u velkých stačí půlky)
- kostky cukru nebo lžička cukru do každé švestky
- špetka skořice (volitelné)
- 100 g mletého máku
- 100 g cukru
- cca 100 g rozpuštěného másla
Návod na přípravu knedlíků se švestkami
1. Uvařené brambory necháme vychladnout, poté je oloupeme a nastrouháme na jemno.
2. Do směsi přidáme vejce, máslo, sůl a postupně vmícháme mouku.
3. Těsto by mělo být měkké a nelepivé, je důležité s ním pracovat rychle, aby se neztenčilo.
4. Švestky důkladně omyjeme, vypeckujeme, do každé vložíme kostku nebo lžičku cukru a zabalíme je do kousku těsta. Nejprve vytvoříme placičku a poté formujeme pevný knedlík.
5. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě po dobu 7-10 minut. Jakmile vyplavou na povrch, necháme je ještě chvíli vařit.
6. Pomocí děrované naběračky vyjmeme knedlíky z vody a potřeme je rozpuštěným máslem, aby se neslepily.
7. Na talíři je posypeme směsí mletého máku a moučkového cukru a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme také přidat zakysanou smetanu.
Tipy
- Do těsta je možné přidat lžičku krupice pro zpevnění struktury knedlíků.
- Pokud jsou švestky větší, stačí použít pouze půlku do každého knedlíku.
- Knedlíky lze zamrazit, a to jak syrové, tak uvařené.









