Home / Recepty / Hlavní jídla / Slavnostní kuřecí roládo s vajíčkem, šunkou, slaninou a sýrem

Slavnostní kuřecí roládo s vajíčkem, šunkou, slaninou a sýrem

Masová roláda se na první pohled zdá být jednoduchá, ale na talíři působí jako pokrm z královské tabule. Velmi ji mám ráda, jelikož spojuje domáckou atmosféru s oslavnostním dojmem. I když se může zdát, že jde o typicky českou specialitu, její původ je spíše globální – s vlivy francouzské a rakouské gastronomie, kde se rolády připravují již po staletí. Ta naše mi trochu připomíná francouzské Cordon Bleu nebo srbskou Karađorđevu šniclu.
Na naší rodinné tabuli se však kuřecí roláda pevně usadila jako oblíbené víkendové jídlo. Úžasně voní po slanince a sýru a na talíři vypadá skvěle – snadno se krájí na plátky a krásně ozdobí i slavnostní stůl. Kromě toho je nesmírně variabilní. Někdy do ní přidávám čerstvé bylinky, jindy ji potřu hořčicí nebo medem, a když mám chuť na šťavnatější variantu, peču ji na bílém víně nebo v vývaru. A pokaždé, když ji servíruji, slyším tu známou větu: „To už zase máme tu tvojí roládu?“ – což je pro mě ta největší pochvala.

Recept na slavnostní roládu se slaninou

Ingredience potřebné k přípravě kuřecí rolády s vajíčkem, šunkou, slaninou a sýrem

  • 700 g kuřecích prsou
  • 400 g plátkové slaniny
  • 150 g šunky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g zakysané smetany
  • 30 ml oleje
  • 4 vejce
  • provensálské bylinky dle chuti
  • sladká mletá paprika dle chuti
  • sůl a pepř dle chuti

Návod na výrobu kuřecí rolády

1. Formu na biskupský chlebíček potřeme rostlinným olejem a vyložíme ji plátky slaniny tak, aby přesahovaly okraje formy a navzájem se překrývaly, čímž vytvoříme jednolitý obal pro roládu.
2. Vajíčka rozbijeme do mísy, přidáme směs provensálských bylinek a důkladně rozšleháme. Kuřecí prsa podélně nakrájíme na tenké plátky, vložíme je do mísy a osolíme a opepříme.
3. Maso pokapeme olivovým olejem a promícháme, aby se plátky masa dobře obalily kořením a olejem ze všech stran.
4. Připravíme si misku s vajíčky a bylinkovou směsí a druhou misku s hladkou moukou.
5. Každý plátek masa nejprve obalíme v mouce a poté ihned ve směsi vajíček a bylinek. Následně je vkládáme do formy vyložené slaninou.

Obrázek receptu na kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby špenátem.

Kuřecí roládky plněné vejcem, párkem a baby špenátem

6. Jakmile vytvoříme první vrstvu masových řízků, poklademe je plátky šunky a posypeme jemně nastrouhaným sýrem. Tento proces opakujeme, dokud nezískáme všechny vrstvy, a nakonec obalíme kuřecí řízky v mouce a ve vejcích.
7. K zbylým vajíčkům, která jsme použili na obalování řízků, přidáme 3 g sladké červené papriky a zakysanou smetanu, a důkladně promícháme, až vznikne hladká směs. Touto směsí potřeme poslední vrstvu kuřecích řízků ve formě a zakryjeme je přečnívajícími plátky slaniny.
8. Formu s roládou umístíme na plech, zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 1 hodinu, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Hotovou roládu opatrně vyklopíme a přeneseme na tác.

Tipy
Roládu nakrájíme na plátky a podáváme ji s čerstvou zeleninou a grilovací omáčkou, nebo s bramborovou kaší jako hlavní chod.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *