Při přípravě hovězího guláše se řídím několika zásadami, které ho podle mého názoru činí tak vynikajícím, jak ho máme rádi:
1/ Poměr masa a cibule by měl být 1:1.
2/ Nikdy nezapomenu na rajčatový protlak, který dodává pokrmu hloubku chuti, pokud ho správně zarestuji s masem. Bez zarestování by mohl být příliš kyselý.
3/ Papriku vždy přidávám do hrnce poté, co ho sundám z plotny, jinak by zhořkla.
4/ Nepřeháním to s moukou. Guláš by neměl mít konzistenci hutné kaše.
5/ Maso vařím pomalu a dlouho, aby se dobře prohřálo a změklo.
Za tradiční maso na guláš se považuje hovězí kližka nebo hovězí zadní. Úplně libové kusy masa nejsou ideální, ale volba je na vás, které maso máte rádi. Když na to přijde, guláš se dá celkem snadno uvařit i z vepřového.
Recept na pikantní hovězí guláš
Doba přípravy: 2,5 – 3,5 hodiny v závislosti na druhu masa
Co potřebujeme
- 600 g hovězího zadního nebo kližky
- 600 g cibule
- 3–4 lžíce oleje nebo sádla (podle vaší preference)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 lžíce koření na guláš
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- 1 chilli paprička (podle chuti)
Jak připravit pikantní hovězí guláš
1. Maso důkladně omyjeme, očištěné nakrájíme na malé kousky. Osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Vše dobře promícháme a necháme přibližně 30 minut uležet při pokojové teplotě.
2. V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej a na něm opražíme hrubě nakrájenou cibuli do zlatavé barvy. Není nutné ji opékat příliš intenzivně, aby se nespálila. Správně orestovaná cibule tvoří základ guláše a jeho chuť.
3. K cibuli přidáme maso a necháme ho zavřít ze všech stran. Po chvíli začne uvolňovat šťávu, kterou překonáme a čekáme, až se vyvaří a maso se začne lesknout tukem a dostávat hnědou barvu.
4. Přidáme prolisovaný česnek a rajčatový protlak a krátce restujeme, abychom odstranili kyselost protlaku.
5. Hrnec odstavíme a vmícháme papriku. Vše důkladně promícháme. Poté přisypeme hladkou mouku a opět důkladně promícháme.
6. Zalijeme vody nebo vývarem, přidáme gulášové koření a nakrájenou chilli papričku (včetně semínek pro zvýšení pálivosti).
7. Přikryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme, dokud maso nezměkne. Pokud se ani po 3 hodinách nezměkne, pravděpodobně máte starší kus.

Mletý guláš v hrnci: Rychlá gulášová polévka
8. Po vypnutí přidáme majoránku, dobře promícháme a necháme pod mírně odkrytou pokličkou alespoň 10 minut odpočívat.
9. Nejlepší je guláš druhý den, kdy se chutě dokonale spojí a rozvinou. Dbejte na to, aby guláš nebyl zcela zakryt pokličkou a během chladnutí ho pravidelně míchejte.
Jakou přílohu zvolit ke guláši?
Tradičně se u nás guláš podává s houskovým knedlíkem. Někteří preferují čerstvý chléb, jiní si ho nejlépe vychutnávají s těstovinami. Dokonce jsem slyšela, že se dá jíst i s rýží.
Na našem guláši si rádi pochutnáváme na nadrobno nakrájené čerstvé cibuli. Dobrou chuť 🙂









