Tento typ buchty si dobře pamatuji z své mladosti, i když se mírně lišila a příprava byla odlišná, avšak spojení kynutého těsta s bramborami zůstává zachováno. Místo slaniny se používala brynza a dodnes si vzpomínám na její výbornou chuť, když ji babička nebo maminka připravily na večeři.
Toto jídlo má kořeny v dobách, kdy se nic nevyhazovalo a levné suroviny jako brambory, mouka, sádlo, škvarky či slanina poskytovaly vydatné jídlo pro celou rodinu. Slaná buchta se vyrábí z nastrouhaných syrových brambor, které dodávají těstu vláčnost a dlouhou trvanlivost, zatímco vyškvařená slanina obohacuje každé sousto o skvělou chuť. Pojďte si zavzpomínat na dávné časy, jak se stravovali naši předci, a vyzkoušejte si připravit tuto slanou pečenou pochoutku.
Recept na kynutou bramborovou buchtu se slaninou
Ingredience potřebné na přípravu vydatné, vláčné a voňavé bramborové dobroty
- 750 g syrových brambor
- 50 g droždí
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g slaniny
- sádlo
- 2 a více stroužků česneku
- majoránka
- sůl
Postup přípravy bramborové buchty
1. Mléko rozdělíme na dvě části. Jednu část ohřejeme na vlažnou teplotu, druhou budeme používat později na vaření.
2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
3. Čerstvé brambory oloupeme, jemně nastrouháme a osolíme. Po určité době z nich opatrně vymačkáme přebytečnou vodu.

4. Druhou část mléka zahřejeme téměř k varu a zalijeme jím nastrouhané brambory. Necháme vychladnout.
5. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme ji na pánvi.
6. Všechny suroviny včetně kvásku dobře promícháme a necháme kynout.
7. Pekáč vymažeme sádlem, a když těsto zdvojnásobí svůj objem, přeneseme ho do pekáče a necháme ještě 20 minut kynout.
8. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a buchtu pečeme přibližně 40 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
Tipy
Na pečení tohoto typu buchty se nejlépe hodí starý plechový pekáč.
Do těsta lze také přidat osmaženou cibuli nebo kmín.
Místo slaniny je možné použít uzené maso, klobásu nebo škvarky.









