Home / Recepty / Hlavní jídla / Kynuté buchtičky s vanilkovým krémem: Jsou nadýchané a potřené rozpuštěným máslem s rumem

Kynuté buchtičky s vanilkovým krémem: Jsou nadýchané a potřené rozpuštěným máslem s rumem

Tento recept na buchtičky s krémem představuje skvělý příklad tradiční domácí kuchyně, kde se spojuje nadýchané, kynuté těsto s jemným vanilkovým krémem. Klíčem k úspěchu je dobře vykynuté těsto obohacené máslem, které po upečení získává lehkost a hebkost. Jde o oblíbený dezert, jenž má v české gastronomii své pevné místo a je ideální volbou pro víkendové pečení.
Kynuté buchty a buchtičky s krémem jsou součástí rodinného pokladu české kuchyně a mají své kořeny v tradici rakousko-uherského pečení. Jejich historie sahá daleko do minulosti, kdy bylo pečení kynutého těsta symbolem hojnosti a útulnosti domova. Tajemství tohoto receptu spočívá v přidání másla a žloutků do těsta, což je odlišuje od běžného chlebového těsta a dodává jim bohatou chuť a jemnost. Kynuté těsto také vyžaduje, aby bylo při přípravě promícháno vícekrát, což posiluje strukturu lepku a vede k ještě nadýchanějšímu a vláčnějšímu výsledku po upečení.

Recept na domácí kynuté buchtičky a vanilkový pudink

Celkový čas přípravy 1 hodina 45 minut (30 minut na přípravu těsta a krému, 60 minut kynutí, 15 až 30 minut pečení). Počet porcí 6 až 8.

Ingredience potřebné k přípravě

Těsto:

  • 500 gramů hladké mouky
  • Necelá kostka kvasnic nebo 1 balíček sušeného droždí
  • Špetka soli
  • 4 polévkové lžíce cukru do těsta
  • 250 až 300 mililitrů mléka (teplého, podle požadované konzistence těsta)
  • 2 kusy žloutků
    • 100 gramů změklého másla (může být kombinace másla a sádla)

    Vanilkový krém:

    • 2 balení směsi na dukátové buchtičky (např. Dr. Oetker, na 1 litr mléka)
    • Více než 1 litr mléka (pro řidší krém se doporučuje naředit, jinak je na 1 sáček potřeba 0,5 litru mléka)
    • Cukr podle chuti
    • Vanilkový cukr dle vlastního uvážení
    • Trocha rumu

    Na dokončení:

    • Vhodné množství oleje (na vymazání plechu a potřísnění)
    • Rozpuštěné máslo s kapkou rumu (volitelně, na potřísnění)

    Postup přípravy

    Obrázek k receptu na buchtičky s vanilkovým krémem

    1. Příprava těsta a kynutí: V teplém mléce s kapkou cukru důkladně promíchejte kvasnice. Přidejte jednu lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
    2. Do větší mísy se zbývajícími suchými ingrediencemi (mouka, špetka soli a cukru) přimíchejte žloutky, měkké máslo (nebo směs másla a sádla) a vzešlý kvásek.
    3. Vypracujte hladké a elastické těsto. Mléko přidávejte postupně, aby těsto nebylo příliš řídké, a hnětěte, dokud se nebude lepit.
    4. Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu a během této doby ho alespoň jednou promíchejte.

    Obrázek k receptu na buchtičky s vanilkovým krémemObrázek k receptu na buchtičky s vanilkovým krémem

    5. Tvarování a pečení buchtiček: Po vykynutí těsta si odtrhněte malé kousky a umístěte je na plech, který jste předtím potřeli olejem. Pro snadnější manipulaci si můžete jemně potřít ruce olejem, aby se těsto nelepilo.
    6. Jakmile máte všechny buchtičky na plechu, potřete jejich povrch štětcem namočeným v oleji.
    7. Nastavte troubu na teplotu 180 stupňů a buchtičky pečte přibližně půl hodiny. Po upečení je můžete volitelně potřít rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu, avšak i bez této úpravy zůstávají vláčné a nadýchané.
    8. Příprava krému: Pro krém použijte dvě balení pudinkového prášku určeného pro dukátové buchtičky a připravte ho dle pokynů na obalu.
    9. Doporučuje se použít o něco více než litr mléka, v závislosti na požadované hustotě krému (běžně se používá 0,5 litru mléka na jeden sáček).
    10. Přidejte cukr, vanilkový cukr a pro intenzivnější chuť trochu rumu. Krém vařte jako klasický pudink.
    11. Buchtičky servírujte teplé a hojně zalité vanilkovým krémem.

    Kynuté buchtičky dozlatova upečené a přelité vanilkovým krémem nebo šodó – vzpomínka na sladké dětství

    Redakční tipy

    • Pro extra vláčnost použijte sádlo: Pokud chcete, aby byly buchtičky skutečně velmi měkké a měly delší trvanlivost, nahraďte 100 gramů másla kombinací 50 gramů másla a 50 gramů vepřového sádla. Sádlo výrazně zlepšuje strukturu kynutého těsta.
    • Předehřejte mléko na kynutí: Mléko určené pro kvásek by mělo být teplé (ne vařící), optimálně kolem 30 až 40 stupňů. Tato teplota aktivuje kvasnice a zajistí rychlé a silné vzejití kvásku.
    • Vyberte kvalitní vanilku do krému: Namísto vanilkového cukru použijte pravý vanilkový extrakt nebo semínka z pravého vanilkového lusku. Krém tak dostane mnohem výraznější a autentičtější vanilkovou chuť.
    • Potírání olejem zabrání slepení: Před pečením doporučujeme potřít povrch buchtiček a plechu olejem. Tento trik zabrání slepení jednotlivých kuliček a zajistí, že se upečou rovnoměrně ze všech stran.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *