Home / Recepty / Hlavní jídla / Hustý fazolový guláš s klobásou a česnekem

Hustý fazolový guláš s klobásou a česnekem

Levná jídla rozhodně nemusí být bez chuti, zvlášť když voní po česneku a majoránce. Fazolový guláš je toho vynikajícím příkladem – jednoduchý, rychlý, ale naprosto skvělý. Mám ho opravdu ráda, protože je sytý, výživný a navíc z ingrediencí, které má většina lidí doma. Právě proto se stal oblíbeným pokrmem nejen v domácnostech, ale také ve školních jídelnách nebo hospodách. Je to prostě poctivá česká klasika, která nikdy nezklame.
Fazolový guláš však existuje v mnoha variantách. Někteří ho připravují pouze z fazolí, jiní přidávají uzeninu, klobásu, špek nebo i kousek mletého masa. Někde se dochucuje česnekem a majoránkou, jinde rajčatovým protlakem nebo trochou pálivé papriky. Základ ale zůstává stejný – sytá chuť fazolí, výrazné koření a hustá omáčka, do které je nejlepší namáčet čerstvý krajíc chleba. Osobně mám slabost pro variantu s klobásou, protože mi připomíná časy, kdy jsme měli stánek s občerstvením. Právě tato varianta byla tehdy velmi oblíbená – a vůbec se nedivím. Když se fazolový guláš povede, krásně voní a zahřeje, a člověku hned zlepší náladu.

Recept na fazolový guláš s klobásou

Ingredience potřebné k přípravě fazolového guláše s klobásou

  • 800 g fazolí (2 plechovky fazolí v nálevu, nebo 250 g předem namočených a doma uvařených, červené, bílé nebo mix)
  • cca 250 g kvalitní uzené klobásy
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku (utřené nebo prolisované)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a pepř
    • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
    • 1 polévková lžíce sádla nebo oleje
    • voda nebo vývar podle potřeby
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelně)

    Jak připravit guláš z fazolí

    1. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a restujeme, dokud klobása neuvolní tuk a vůni.
    2. Přidáme prolisovaný česnek, obě papriky a ihned přilijeme trochu vody, aby se paprika nespálila.
    3. Vmícháme protlak, směs osolíme a opepříme.
    4. Přidáme scezené fazole, trochu nálevu nevadí, dodá guláši chuť. Poté zalijeme 250 – 300 ml vody nebo vývaru.
    5. Dobře promícháme a necháme 10-15 minut povařit na mírném ohni.
    6. Chcete-li mít guláš hustší, můžete jej zahustit jíškou (mouka opražená na tuku), já zahušťuji hrstí ovesných vloček v okamžiku přidání vody, aby se stihly rozvařit a jídlo zahustit. Po zahuštění jíškou ještě povaříme dalších 5 minut.
    7. Na závěr dochutíme drcenou majoránkou, solí, pepřem, případně chilli.

    Podávání

    • Fazolový guláš se nejlépe servíruje s čerstvým chlebem nebo pečivem.
    • Skvělou kombinací je lžička zakysané smetany na talíři pro dochucení.
    • Můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *