Home / Recepty / Hlavní jídla / Houbová omáčka s cuketovými knedlíky

Houbová omáčka s cuketovými knedlíky

Možná to zní poněkud neobvykle, ale cuketové knedlíky jsem si skutečně oblíbila. A když je servíruji s houbovou omáčkou, vzniká kombinace, která chutná téměř jako les a zahrada na jednom talíři. Voňavá, sametová omáčka z hub a k tomu lehké, nadýchané knedlíky z cukety – to je pro mě ideální spojení.
Houbová omáčka je jedním z pokladů české kuchyně. Pamatuji si, že se u nás doma vařila vždy – někdy s bramborami, jindy s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. A když po dešti houby vyrostly, celá chalupa se naplnila jejich vůní. Tu nezaměnitelnou vůni cítím i dnes, když otevřu mrazák pro uskladněné houby. Stačí máslo, cibule, česnek a směs hub – a hned se mi vybaví pocit, jako bych se procházela lesem.
Cuketové knedlíky představují modernější prvek, který přidává tradiční kuchyni lehkost. Část pečiva nebo mouky nahradím čerstvou cuketou a vzniknou krásně nadýchané, vláčné knedlíčky. A musím říct, že mě vždy překvapí, co všechno lze z obyčejné cukety vykouzlit. To, co ale na tomto jídle miluji nejvíc, je jeho sezónnost – není přehnaně těžké, neplýtvá tukem ani masem, a přesto chutná domácky, sytě a opravdu lahodně.

Recept na houbovou omáčku s cuketovými knedlíky

Ingredience potřebné k přípravě houbové omáčky

Cuketové knedlíky

  • 250 g cukety
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 3 rohlíky
  • špetka soli

Houbová omáčka

  • čerstvé nebo mražené houby (přibližně 500 g)
  • 3 cibule
  • tuk (máslo nebo olej)
  • sůl, pepř
  • sojová omáčka
  • 1 Smetana ke šlehání
  • voda a hladká mouka na zahuštění (volitelné, já obvykle používám ovesné vločky)
  • šťáva z citronu

Postup přípravy cuketových knedlíků a houbové omáčky

1. Mladé cukety nastrouháme nahrubo, necháme je odležet na sítku a důkladně vyždímáme.
2. Do mísy k cuketám přidáme mouku, vejce a sůl a důkladně promícháme. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky.
3. Na pomoučeném povrchu tvarujeme šišky, které zabalíme do celofánu a umístíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut. Během vaření je občas otočíme. Po vyjmutí z vody necháme mírně vychladnout, odstraníme folii a krájíme.
4. Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na másle a následně přidáme houby. Dochutíme solí, pepřem, sojovou omáčkou a restujeme 20-30 minut, v závislosti na tom, zda jsou houby čerstvé nebo mražené.
5. Poté přidáme smetanu a podle potřeby zahušťujeme moukou. Necháme povařit přibližně 20 minut na mírném ohni.
6. Na závěr dochutíme citronovou šťávou.

Tipy a rady

  • Pokud používáte parní hrnec, můžete knedlíky připravit bez folie přímo v hrnci, já v něm dělám všechny knedlíky.
  • Pokud se chcete vyhnout použití mouky na zahuštění omáčky, zkuste přidat hrst ovesných vloček, které používám do všech polévek a jídel, kde je třeba zahuštění. Přidávám je na začátku vaření, aby se dobře rozvařily. Doporučuji!

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *