Houbová omáčka je jedním z pokladů české kuchyně. Pamatuji si, že se u nás doma vařila vždy – někdy s bramborami, jindy s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. A když po dešti houby vyrostly, celá chalupa se naplnila jejich vůní. Tu nezaměnitelnou vůni cítím i dnes, když otevřu mrazák pro uskladněné houby. Stačí máslo, cibule, česnek a směs hub – a hned se mi vybaví pocit, jako bych se procházela lesem.
Cuketové knedlíky představují modernější prvek, který přidává tradiční kuchyni lehkost. Část pečiva nebo mouky nahradím čerstvou cuketou a vzniknou krásně nadýchané, vláčné knedlíčky. A musím říct, že mě vždy překvapí, co všechno lze z obyčejné cukety vykouzlit. To, co ale na tomto jídle miluji nejvíc, je jeho sezónnost – není přehnaně těžké, neplýtvá tukem ani masem, a přesto chutná domácky, sytě a opravdu lahodně.
Recept na houbovou omáčku s cuketovými knedlíky
Ingredience potřebné k přípravě houbové omáčky
Cuketové knedlíky
- 250 g cukety
- 250 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 3 rohlíky
- špetka soli
Houbová omáčka
- čerstvé nebo mražené houby (přibližně 500 g)
- 3 cibule
- tuk (máslo nebo olej)
- sůl, pepř
- sojová omáčka
- 1 Smetana ke šlehání
- voda a hladká mouka na zahuštění (volitelné, já obvykle používám ovesné vločky)
- šťáva z citronu
Postup přípravy cuketových knedlíků a houbové omáčky
1. Mladé cukety nastrouháme nahrubo, necháme je odležet na sítku a důkladně vyždímáme.
2. Do mísy k cuketám přidáme mouku, vejce a sůl a důkladně promícháme. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky.
3. Na pomoučeném povrchu tvarujeme šišky, které zabalíme do celofánu a umístíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut. Během vaření je občas otočíme. Po vyjmutí z vody necháme mírně vychladnout, odstraníme folii a krájíme.
4. Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na másle a následně přidáme houby. Dochutíme solí, pepřem, sojovou omáčkou a restujeme 20-30 minut, v závislosti na tom, zda jsou houby čerstvé nebo mražené.
5. Poté přidáme smetanu a podle potřeby zahušťujeme moukou. Necháme povařit přibližně 20 minut na mírném ohni.
6. Na závěr dochutíme citronovou šťávou.
Tipy a rady
- Pokud používáte parní hrnec, můžete knedlíky připravit bez folie přímo v hrnci, já v něm dělám všechny knedlíky.
- Pokud se chcete vyhnout použití mouky na zahuštění omáčky, zkuste přidat hrst ovesných vloček, které používám do všech polévek a jídel, kde je třeba zahuštění. Přidávám je na začátku vaření, aby se dobře rozvařily. Doporučuji!









