A proč vlastně připravovat rybí prsty doma, když je máme k dispozici v obchodech? Důvodem je, že je obvykle děláme pro děti a chceme, aby byly zdravé. V komerčně vyráběných produktech se často nachází množství škrobů, stabilizátorů, fosfátů a zahušťovadel – a to rozhodně nepotřebujeme. Když si je vyrobím doma, mám jasnou představu o tom, z jakého typu ryby pocházejí. Můžu si také pohrát s obalem: někdy je připravuji ve strouhance bez lepku, jindy používám rozdrcené kukuřičné lupínky, a jednou jsem zkusila i mandlovou mouku. Navíc je možné je upéct v troubě zcela bez tuku. A víte, co je na tom nejúžasnější? I děti, které ryby nemusí, je sní s radostí – křupavý obal je totiž láká. Moje vnoučata ryby milují i tak, nemusím je nijak maskovat, ale prsty si oblíbily stejně, takže je u nás doma připravujeme docela často.
Nejčastěji je podávám s bramborovou kaší, někdy jen s vařenými bramborami nebo s hranolky. Děti si je však zamilovaly i s bramborovými kroketami. Co se týče omáček – nejvíce máme rádi domácí tatarskou, kterou připravuji z vařených vajec (recept jsem zde už dříve uváděla). Skvěle se ale hodí také citron, jogurtový dip, majonéza, a pokud chci jídlo trochu odlehčit, přidám ještě dušenou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát.
Nejčastěji je podávám s bramborovou kaší, někdy jen s vařenými bramborami nebo s hranolky. Děti si je však zamilovaly i s bramborovými kroketami. Co se týče omáček – nejvíce máme rádi domácí tatarskou, kterou připravuji z vařených vajec (recept jsem zde už dříve uváděla). Skvěle se ale hodí také citron, jogurtový dip, majonéza, a pokud chci jídlo trochu odlehčit, přidám ještě dušenou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát.
Recept na domácí rybí prsty bez éček, dětmi oblíbený pokrm
Ingredience potřebné k přípravě křupavých rybích prstů
- 500 g rybího filetu (podle výběru mořská štika, candát, aljašská treska nebo kapr bez kosti)
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z 1/2 citronu
- čerstvé bylinky (například petrželka, kopr – podle chuti)
- hladká pšeničná mouka
- 2 kusy vajec
- strouhanka (může být klasická, panko nebo kukuřičná)
- sezamová semínka, parmazán, bylinky nebo paprika do strouhanky (podle potřeby)
- olej na smažení, případně je možné péct bez tuku v troubě nebo horkovzdušné troubě jemně postříkané olejem
Jak na přípravu rybích prstů
1. Filety důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na pruhy (2×7 cm)

2. Osolíme, opepříme a jemně pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odstát.
3. Každý kousek obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a lehce přitlačíme.
4. Smažíme na střední teplotě na rozpáleném oleji z obou stran 2-4 minuty. Alternativně můžeme péct v troubě na 200 stupňů po dobu 15-20 minut, lehce potřené olejem. Já osobně preferuji horkovzdušnou fritézu, kde je potřebuji postříkat olejem a vařit při 180 stupních přibližně 10-12 minut.
Rybí prsty podáváme s oblíbenou přílohou z brambor, případně také s domácí tatarkou a čerstvým zeleninovým salátem. Dobrou chuť!









