Home / Recepty / Hlavní jídla / Domácí rybí prsty s bramborovou kaší a domácí tatarskou omáčkou

Domácí rybí prsty s bramborovou kaší a domácí tatarskou omáčkou

A proč vlastně připravovat rybí prsty doma, když je máme k dispozici v obchodech? Důvodem je, že je obvykle děláme pro děti a chceme, aby byly zdravé. V komerčně vyráběných produktech se často nachází množství škrobů, stabilizátorů, fosfátů a zahušťovadel – a to rozhodně nepotřebujeme. Když si je vyrobím doma, mám jasnou představu o tom, z jakého typu ryby pocházejí. Můžu si také pohrát s obalem: někdy je připravuji ve strouhance bez lepku, jindy používám rozdrcené kukuřičné lupínky, a jednou jsem zkusila i mandlovou mouku. Navíc je možné je upéct v troubě zcela bez tuku. A víte, co je na tom nejúžasnější? I děti, které ryby nemusí, je sní s radostí – křupavý obal je totiž láká. Moje vnoučata ryby milují i tak, nemusím je nijak maskovat, ale prsty si oblíbily stejně, takže je u nás doma připravujeme docela často.
Nejčastěji je podávám s bramborovou kaší, někdy jen s vařenými bramborami nebo s hranolky. Děti si je však zamilovaly i s bramborovými kroketami. Co se týče omáček – nejvíce máme rádi domácí tatarskou, kterou připravuji z vařených vajec (recept jsem zde už dříve uváděla). Skvěle se ale hodí také citron, jogurtový dip, majonéza, a pokud chci jídlo trochu odlehčit, přidám ještě dušenou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát.

Recept na domácí rybí prsty bez éček, dětmi oblíbený pokrm

Ingredience potřebné k přípravě křupavých rybích prstů

  • 500 g rybího filetu (podle výběru mořská štika, candát, aljašská treska nebo kapr bez kosti)
  • sůl a pepř podle chuti
  • šťáva z 1/2 citronu
    • čerstvé bylinky (například petrželka, kopr – podle chuti)
    • hladká pšeničná mouka
    • 2 kusy vajec
    • strouhanka (může být klasická, panko nebo kukuřičná)
    • sezamová semínka, parmazán, bylinky nebo paprika do strouhanky (podle potřeby)
    • olej na smažení, případně je možné péct bez tuku v troubě nebo horkovzdušné troubě jemně postříkané olejem

    Jak na přípravu rybích prstů

    1. Filety důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na pruhy (2×7 cm)

    Obrázek receptu na Domácí rybí prsty, dětmi tak oblíbené a milované jídlo, ale co tak připravit si ty svoje, opravdu domácí? Křupavé, šťavnaté a bez éček?

    2. Osolíme, opepříme a jemně pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odstát.
    3. Každý kousek obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a lehce přitlačíme.
    4. Smažíme na střední teplotě na rozpáleném oleji z obou stran 2-4 minuty. Alternativně můžeme péct v troubě na 200 stupňů po dobu 15-20 minut, lehce potřené olejem. Já osobně preferuji horkovzdušnou fritézu, kde je potřebuji postříkat olejem a vařit při 180 stupních přibližně 10-12 minut.

    Rybí prsty podáváme s oblíbenou přílohou z brambor, případně také s domácí tatarkou a čerstvým zeleninovým salátem. Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *