Home / Recepty / Hlavní jídla / Celerové řízky v pivním těstíčku s bramborovou kaší a rajčatovou omáčkou

Celerové řízky v pivním těstíčku s bramborovou kaší a rajčatovou omáčkou

Pokud se nechcete stále stravovat masem, celerové řízky představují skvělou alternativu. Celer je krátce vařený v okyselené vodě, což mu dodá měkkost, aniž by ztratil křupavost. Klíčem k vynikající, nadýchané krustě je pivní těstíčko s bílkovým sněhem. Servíruje se s rajčatovou omáčkou a pro maximální požitek přidáváme recept na domácí bramborovou kaši.
Důležité je jemně vmíchat bílkový sníh do hustého pivního těstíčka těsně před smažením – sníh přidává objem a lehkost. Můj tip: Při vaření celeru si dejte pozor, aby byl v citronové vodě pouze krátce, kolem 3 minut. Celer by měl být al dente (na skus), protože se dále dosmaží na pánvi. Tím zajistíte, že uvnitř zůstane měkký, ale nerozpadne se.

Recept na smažený celer v pivním těstíčku s bramborovou kaší

Celkový čas přípravy: 35 minut
Doba vaření celeru: 3 minuty
Doba smažení: cca 5 minut na dávku
Počet porcí: 4

Ingredience k přípravě celerových řízků

Celer a těstíčko:

  • 2 ks středně velký celer
  • 1 ks citron (šťáva z jednoho citronu)
  • 100 g polohrubé mouky (na těstíčko)
  • hladká mouka (na obalení)
  • 1 ks vejce (bílek a žloutek odděleně)
  • 100 ml piva (světlé 10°)
  • sůl (podle chuti)
  • pepř (podle chuti)
  • řepkový olej (na smažení)

Omáčka:

  • 4 lžíce majonézy
    • 1 lžíce rajčatového protlaku

    Bramborová kaše:

    • 800 g brambor (typ C – moučné)
    • 200 ml plnotučného mléka
    • 50 g másla
    • sůl (podle chuti)

    Návod na přípravu celerových řízků

    1. Příprava celeru: Celer důkladně oloupejte a nakrájejte na plátky silné přibližně půl centimetru. V hlubokém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte šťávu z jednoho citronu a vložte do ní plátky celeru. Vařte je přibližně 3 minuty. Poté celer sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat.
    2. Příprava těstíčka: V míse střední velikosti smíchejte polohrubou mouku, žloutek a pivo, aby vzniklo husté těstíčko. Mělo by mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky, avšak o něco hustší. Osolte a opepřete dle chuti.

    Celerový řízek v pivním těstě s bramborovou kaší

    3. Bílkový sníh: Ušlehejte bílky do pevného sněhu a jemně ho vmíchejte do připraveného těsta, aby zůstalo lehké a nadýchané.
    4. Smažení: Plátky celeru nejprve obalujte v hladké mouce, poté je ponořte do pivního těstíčka a smažte je na rozpáleném řepkovém oleji v široké pánvi. Smažte je dozlatova z obou stran.
    5. Příprava omáčky: Smíchejte majonézu s rajčatovým protlakem. Omáčku podle chuti dosolte a dopepřete.
    6. Podávání: Servírujte spolu s uvařenými bramborami (nebo bramborovou kaší – viz recept níže) a posypte nasekanou pažitkou.

    A teď bramborová kaše

    7. Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě do měkka (asi 15–20 minut).
    8. Příprava základu: V menším hrnci zahřejte mléko s máslem. Nechte máslo rozpustit, ale mléko nenechte vařit.
    9. Šťouchání: Jakmile jsou brambory uvařené, slijte je a na chvíli je vraťte na teplou plotnu, aby se odpařila zbývající voda (brambory by měly být suché).
    10. Brambory rozšťouchejte pomocí šťouchadla (nebo je protlačte lisem na brambory).
    11. Finální úprava: Postupně přidávejte horké mléko s máslem a šlehejte kaši elektrickým šlehačem, dokud nebude naprosto hladká a nadýchaná.
    12. Podávání: Podávejte okamžitě, posypanou nasekanou pažitkou.

    Tipy redakce

    • Pro hustější těstíčko zvolte hladkou mouku: I když recept doporučuje použití polohrubé mouky, pro dosažení jemnější a hladší konzistence, která se lépe přichytí k celeru, je lepší použít hladkou mouku.
    • Nešetřete olejem: Smažte celer v dostatečné vrstvě horkého oleje. Celer by měl v oleji plavat, místo aby se pekl. Tím zajistíte rovnoměrné a zlatavé osmažení.
    • Vyberte brambory vhodné na kaši: Pro nadýchanou a krémovou kaši je důležité použít brambory typu C (moučné).
    • Udržujte kaši horkou: Při přípravě kaše by mělo být jak mléko, tak máslo horké. Přidání studeného mléka by mohlo kaši srazit.
    • Vylepšete rajčatovou omáčku: Do rajčatové omáčky můžete přidat špetku sušeného chilli nebo kajenského pepře, což jí dodá pikantnost a zajímavější chuť.
    • Použijte pivo pro lepší barvu: Těsně před smažením můžete do těstíčka přimíchat lžičku kurkumy, která celeru dodá krásnou zlatavou barvu.
    Obrázek receptu na Patizón jako řízek, je libo v trojobalu anebo v těstíčku?

    „`html

„`

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *