Důležité je jemně vmíchat bílkový sníh do hustého pivního těstíčka těsně před smažením – sníh přidává objem a lehkost. Můj tip: Při vaření celeru si dejte pozor, aby byl v citronové vodě pouze krátce, kolem 3 minut. Celer by měl být al dente (na skus), protože se dále dosmaží na pánvi. Tím zajistíte, že uvnitř zůstane měkký, ale nerozpadne se.
Recept na smažený celer v pivním těstíčku s bramborovou kaší
Celkový čas přípravy: 35 minut
Doba vaření celeru: 3 minuty
Doba smažení: cca 5 minut na dávku
Počet porcí: 4
Ingredience k přípravě celerových řízků
Celer a těstíčko:
- 2 ks středně velký celer
- 1 ks citron (šťáva z jednoho citronu)
- 100 g polohrubé mouky (na těstíčko)
- hladká mouka (na obalení)
- 1 ks vejce (bílek a žloutek odděleně)
- 100 ml piva (světlé 10°)
- sůl (podle chuti)
- pepř (podle chuti)
- řepkový olej (na smažení)
Omáčka:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 800 g brambor (typ C – moučné)
- 200 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- sůl (podle chuti)
- Pro hustější těstíčko zvolte hladkou mouku: I když recept doporučuje použití polohrubé mouky, pro dosažení jemnější a hladší konzistence, která se lépe přichytí k celeru, je lepší použít hladkou mouku.
- Nešetřete olejem: Smažte celer v dostatečné vrstvě horkého oleje. Celer by měl v oleji plavat, místo aby se pekl. Tím zajistíte rovnoměrné a zlatavé osmažení.
- Vyberte brambory vhodné na kaši: Pro nadýchanou a krémovou kaši je důležité použít brambory typu C (moučné).
- Udržujte kaši horkou: Při přípravě kaše by mělo být jak mléko, tak máslo horké. Přidání studeného mléka by mohlo kaši srazit.
- Vylepšete rajčatovou omáčku: Do rajčatové omáčky můžete přidat špetku sušeného chilli nebo kajenského pepře, což jí dodá pikantnost a zajímavější chuť.
- Použijte pivo pro lepší barvu: Těsně před smažením můžete do těstíčka přimíchat lžičku kurkumy, která celeru dodá krásnou zlatavou barvu.
Bramborová kaše:
Návod na přípravu celerových řízků
1. Příprava celeru: Celer důkladně oloupejte a nakrájejte na plátky silné přibližně půl centimetru. V hlubokém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte šťávu z jednoho citronu a vložte do ní plátky celeru. Vařte je přibližně 3 minuty. Poté celer sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat.
2. Příprava těstíčka: V míse střední velikosti smíchejte polohrubou mouku, žloutek a pivo, aby vzniklo husté těstíčko. Mělo by mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky, avšak o něco hustší. Osolte a opepřete dle chuti.

3. Bílkový sníh: Ušlehejte bílky do pevného sněhu a jemně ho vmíchejte do připraveného těsta, aby zůstalo lehké a nadýchané.
4. Smažení: Plátky celeru nejprve obalujte v hladké mouce, poté je ponořte do pivního těstíčka a smažte je na rozpáleném řepkovém oleji v široké pánvi. Smažte je dozlatova z obou stran.
5. Příprava omáčky: Smíchejte majonézu s rajčatovým protlakem. Omáčku podle chuti dosolte a dopepřete.
6. Podávání: Servírujte spolu s uvařenými bramborami (nebo bramborovou kaší – viz recept níže) a posypte nasekanou pažitkou.
A teď bramborová kaše
7. Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě do měkka (asi 15–20 minut).
8. Příprava základu: V menším hrnci zahřejte mléko s máslem. Nechte máslo rozpustit, ale mléko nenechte vařit.
9. Šťouchání: Jakmile jsou brambory uvařené, slijte je a na chvíli je vraťte na teplou plotnu, aby se odpařila zbývající voda (brambory by měly být suché).
10. Brambory rozšťouchejte pomocí šťouchadla (nebo je protlačte lisem na brambory).
11. Finální úprava: Postupně přidávejte horké mléko s máslem a šlehejte kaši elektrickým šlehačem, dokud nebude naprosto hladká a nadýchaná.
12. Podávání: Podávejte okamžitě, posypanou nasekanou pažitkou.
Tipy redakce

„`html
„`









