Home / Recepty / Hlavní jídla / Křupavé obalované bedly připravené jako řízky: S bramborami a domácí tatarskou omáčkou

Křupavé obalované bedly připravené jako řízky: S bramborami a domácí tatarskou omáčkou

Pod naší chalupou na louce vyrostlo tolik bedel, že jsem je nebyla schopná posbírat všechny. Tak jsem si vybrala jen dvacet nejkrásnějších. A teď, co s nimi udělat? Takže začala tradiční přípravou bedel na kmíně. Poté jsem nerozkvetlé bedly naplnila masovou směsí a upekla je v troubě – to je opravdová delikatesa, doporučuji vyzkoušet. A samozřejmě řízky z bedel.
Smažené bedly patří mezi největší pochoutky, které nám podzimní les dává. Tato úprava je po generace součástí české a slovenské kuchyně, která jednoduchým způsobem zvýrazňuje ořechovou a masitou chuť velkých houbových klobouků. Jde o rychlé, syté a přirozeně vegetariánské jídlo, které si zaslouží čestné místo na stole. Klíčem k dokonalosti je dvojí obalování, které vytvoří silnou, zlatavou a extrémně křupavou kůrku, jež uchová šťavnatý a pevný klobouk bedly uvnitř. Podávané s jednoduchými vařenými bramborami a poctivou tatarskou omáčkou, tvoří plnohodnotnou večeři nebo oběd.
Mohla bych říct, že bedla vysoká je tak trochu majestátní houbou, kterou nacházíme v listnatých i jehličnatých lesích. Ale také na louce ve vysoké trávě, kde jsem je objevila já. Její velký, deštníkovitý klobouk je ideální na obalování a má charakteristickou, jemně ořechovou chuť, která se skvěle doplňuje s kořením a tukem. Co ji činí skutečně výjimečnou, je její nepravá prstenovitá manžeta na dlouhé, štíhlé noze, která je posuvná a volná.

Recept na smažené kloboučky bedel, vařené brambory a tatarskou omáčku

Čas na přípravu 20 minut. Doba vaření/smažení 20 až 30 minut. Počet porcí 2 až 4, v závislosti na velikosti kloboučků.

Suroviny potřebné k přípravě

Smažené bedly:

  • Kloboučky bedly vysoké 4 až 6 kusů (podle velikosti)
  • Jedno vajíčko
  • Hladká mouka, přibližně 2 hrsti
  • (Domácí) strouhanka, přibližně 2 hrsti
  • Mléko 1 decilitr
  • Slunečnicový olej (na smažení) v dostatečném množství
  • Koření: Sůl a pepř podle chuti

Vařené brambory:

  • Brambory varného typu B (přílohové) 1 kilogram
  • Voda v dostatečném množství
  • Sůl 1 velká špetka
  • Celý kmín 1 malá špetka

Domácí tatarská omáčka:

  • Majonéza 150 až 180 gramů
  • Nakládané okurky (kyselé) 2 kusy
  • Cibule nebo šalotka 1/4 malé cibule
  • Plnotučná hořčice 1 až 2 čajové lžičky
  • Lák z okurek 1 až 2 polévkové lžíce
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Návod na přípravu

1. Nejprve důkladně umyjte kloboučky bedel a odstraňte tvrdé nožičky, které nejsou vhodné k obalování.
2. Také nezapomeňte vyříznout pevný střed kloboučku v místě, kde se spojuje s nohou. Očištěné houby zlehka osolte a opepřete z obou stran.
3. Připravte si ingredience na tradiční trojobal.

Milujete taky houby? Koukněte na naše řízky z bedel

4. Do první mělké misky dejte hladkou mouku, do druhé strouhanku a do třetí misky rozšlehejte vajíčko s mlékem, přidejte špetku soli a pepře a vše důkladně promíchejte metličkou.
5. Bedlu nejprve obalte v hladké mouce, pak ji ponořte do vajíčkové směsi a nakonec ji obalte ve strouhance.
6. Pro extra silnou a křupavou kůrku opakujte proces s vajíčkem a strouhankou ještě jednou.
7. V hluboké pánvi zahřejte slunečnicový olej. Houby smažte v horkém tuku z obou stran do zlatova a křupava, což trvá přibližně 3 až 4 minuty na každé straně.

Milujete taky houby? Koukněte na naše řízky z bedelMilujete taky houby? Koukněte na naše řízky z bedel

8. Usmažené houbové řízky vyjměte z pánve a nechte je odsát na papírové utěrce, která odstraní přebytečný tuk.
9. Zatímco obalujete, můžete si připravit přílohu. Brambory oloupejte, důkladně omyjte a nakrájejte na rovnoměrné kousky nebo větší kostky, aby se vařily rovnoměrně.
10. Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přidejte celý kmín.
11. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 15 až 25 minut, dokud nebudou měkké. Otestujte je vidličkou – pokud vidlička snadno projede bramborou, jsou hotové. Vodu slijte.
12. Doporučuji také připravit domácí tatarskou omáčku. Nakládané okurky nastrouhejte najemno nebo je velmi jemně nakrájejte.
13. Cibuli nebo šalotku také nakrájejte co nejjemněji. V míse smíchejte majonézu, okurky, cibuli a hořčici.
14. Přilijte lák z okurek, který dodá omáčce příjemnou kyselost a zředí ji na krémovou konzistenci.
15. Dobře promíchejte. Na závěr omáčku osolte a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Nechte tatarku alespoň 15 minut vychladit v lednici, aby se všechny chutě propojily.

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo

Tipy redakce:

  • Zajistěte extra křupavost: Pro skutečně luxusní křupavou kůrčičku nahraďte klasickou strouhanku strouhankou Panko. Ta absorbuje méně tuku a vytvoří výrazně vzdušnější a křupavější obal. Obalujte vždy dvakrát.
  • Aromatizujte strouhanku: Ochuťte strouhanku drobně nasekanou čerstvou petrželkou nebo lžičkou sušené majoránky. Tato drobná změna pozvedne chuť obalu a dodá mu svěží tón.
    • Plnění nerozevřených kloboučků masem: Menší, uzavřené kloboučky bedel můžete naplnit mletým masem, které jste osolili a opepřili. Klobouček naplněný masem položte masem dolů do pekáče, podlijte trochou vývaru nebo vody, přidejte kousek másla a nakrájenou bedlu do šťávy. Upečená šťáva má výraznou houbovou chuť.
    • Plnění nerozevřených kloboučků sýrem: Klobouček můžete také naplnit masem (masem dolů) a na něj položit plátek anglické slaniny a kousek sýra. Pečte, dokud sýr nezíská zlatavou barvu. Přílohou jsou vždy brambory nebo čerstvé pečivo.
    • Lehčí tatarská omáčka: Pokud preferujete lehčí variantu omáčky, zkuste nahradit polovinu majonézy bílým plnotučným jogurtem nebo zakysanou smetanou. Zůstane krémová, ale bude obsahovat méně tuku.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *