Výrazný, mírně pikantní a vonný pokrm, který kombinuje tradiční české chutě s exotickým nádechem. Tento název je v českých restauracích dobře známý. „Cikánská“ omáčka nemá žádné vazby na romskou kuchyni, ale je to termín pro charakteristickou rajčatovou-zeleninovou omáčku, jež bývá mírně pálivá a bohatá na křupavou zeleninu.
Maso s omáčkou se podává na lůžku z rýže, přičemž se na vrch přidávají čerstvě nasekané bylinky. Jídlo je skvělé i s čerstvým pečivem nebo hranolkami, avšak jasmínová rýže přináší jemný kontrast k pikantní chuti omáčky.
Maso s omáčkou se podává na lůžku z rýže, přičemž se na vrch přidávají čerstvě nasekané bylinky. Jídlo je skvělé i s čerstvým pečivem nebo hranolkami, avšak jasmínová rýže přináší jemný kontrast k pikantní chuti omáčky.
Recept na vepřové maso v cikánské omáčce s jasmínovou rýží
Ingredience potřebné na přípravu pikantního, šťavnatého a výrazného jídla, které dokonale ladí s jemně voňavou rýží
- 0,8 kg vepřového masa (kotleta, krkovice, panenka)
- 3 lžíce oleje
- pepř a sůl (může být čtyřbarevný pepř)
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 150 g cibule
- 1 mrkev
- 4 rajčata
- 1 červená paprika
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 3 bobkové listy
- 200 g smetany na vaření (nebo šlehačky pro bohatší chuť)
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy masa v omáčce
1. Maso nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, které z obou stran osolíme a opepříme. Poté maso dále nakrájíme na větší kostky nebo nudličky.
2. Na dobře rozpálené pánvi s tenkou vrstvou oleje maso prudce orestujeme, přibližně 5 minut z každé strany. Maso nemícháme a nepícháme, pouze obracíme pomocí dvou vidliček.
3. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ji do výpeku, restujeme ji po dobu 5 minut.
4. Velkou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut.
5. Do pánve vrátíme orestované maso a promícháme.
6. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, slupku nepoužíváme, a přidáme 3 velké lžíce rajčatového protlaku. Osolíme 1 lžičkou soli a okořeníme 1/2 lžičky mletého pepře.
7. Následně přilijeme 0,7 l vařící vody, promícháme, přidáme 3 bobkové listy, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni po dobu 90 minut.
8. V smetaně důkladně rozmícháme lžíci mouky a 1 dcl vody. Dobře promícháme a vlijeme do omáčky. Můžeme nahradit 100 g zakysané smetany a 2 dcl vody. Poté přidáme 15 g másla a 1 lžíci sladké papriky. Důkladně promícháme.
9. Červenou papriku nakrájíme na středně velké kostky a přidáme ji do omáčky. Vaříme další 15 minut, aby se chutě propojily.
10. Po 15 minutách vyjmeme bobkový list a přidáme přibližně 1 lžičku čerstvé nebo sušené petrželky. Podáváme s jasmínovou rýží, bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
2. Na dobře rozpálené pánvi s tenkou vrstvou oleje maso prudce orestujeme, přibližně 5 minut z každé strany. Maso nemícháme a nepícháme, pouze obracíme pomocí dvou vidliček.
3. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ji do výpeku, restujeme ji po dobu 5 minut.
4. Velkou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev přidáme k cibuli a restujeme dalších 5 minut.
5. Do pánve vrátíme orestované maso a promícháme.
6. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, slupku nepoužíváme, a přidáme 3 velké lžíce rajčatového protlaku. Osolíme 1 lžičkou soli a okořeníme 1/2 lžičky mletého pepře.
7. Následně přilijeme 0,7 l vařící vody, promícháme, přidáme 3 bobkové listy, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni po dobu 90 minut.
8. V smetaně důkladně rozmícháme lžíci mouky a 1 dcl vody. Dobře promícháme a vlijeme do omáčky. Můžeme nahradit 100 g zakysané smetany a 2 dcl vody. Poté přidáme 15 g másla a 1 lžíci sladké papriky. Důkladně promícháme.
9. Červenou papriku nakrájíme na středně velké kostky a přidáme ji do omáčky. Vaříme další 15 minut, aby se chutě propojily.
10. Po 15 minutách vyjmeme bobkový list a přidáme přibližně 1 lžičku čerstvé nebo sušené petrželky. Podáváme s jasmínovou rýží, bramborovou kaší nebo vařenými brambory.









