Toto jídlo patří mezi moje nejoblíbenější domácí pokrmy. Zapečené těstoviny si vždycky spojím s vůní, která naplní kuchyni, a s tím příjemným pocitem, když je celá rodina u stolu spokojena. Předpokládám, že vznikly jako způsob, jak využít zbytky – kousek tvrdého sýra, kousek masa nebo uzeniny, trocha zeleniny a nějaká omáčka – všechny tyto ingredience se smíchají s těstovinami, dají se do pekáče a v troubě se přetvoří na sytý a voňavý pokrm, křupavý na povrchu a krémový uvnitř.
Jejich původ je v Itálii, odkud se postupně rozšířily do různých koutů světa. V Itálii jsou neodmyslitelnou součástí klasických lasagní, v Americe se těší největší oblibě Mac and cheese, a ve Velké Británii se připravuje Pasta Bake. A co u nás v Česku a na Slovensku? Tradičně se dělají z vařených kolínek nebo špaget, se smetanou, vejcem, sýrem, občas i se zbylým masem nebo uzeninou. Ale já si ráda připomenu i sladkou variantu – s tvarohem, jablky, rozinkami nebo marmeládou, přesně tak, jak ji dříve pekla moje babička.
Na tomto jídle se mi nejvíce líbí jeho všestrannost. Můžu ho každýkrát připravit maličko jinak a nikdy mi nezůstane nic navíc. A také jeho praktičnost – všechno se upeče v jednom pekáči, vydrží i na druhý den a chutná stále skvěle. Často si je nachystám večer a druhý den k obědu jen ohřeju. A musím podotknout, že to je pak přesně ta domácí atmosféra, kterou mám ráda.
Jejich původ je v Itálii, odkud se postupně rozšířily do různých koutů světa. V Itálii jsou neodmyslitelnou součástí klasických lasagní, v Americe se těší největší oblibě Mac and cheese, a ve Velké Británii se připravuje Pasta Bake. A co u nás v Česku a na Slovensku? Tradičně se dělají z vařených kolínek nebo špaget, se smetanou, vejcem, sýrem, občas i se zbylým masem nebo uzeninou. Ale já si ráda připomenu i sladkou variantu – s tvarohem, jablky, rozinkami nebo marmeládou, přesně tak, jak ji dříve pekla moje babička.
Na tomto jídle se mi nejvíce líbí jeho všestrannost. Můžu ho každýkrát připravit maličko jinak a nikdy mi nezůstane nic navíc. A také jeho praktičnost – všechno se upeče v jednom pekáči, vydrží i na druhý den a chutná stále skvěle. Často si je nachystám večer a druhý den k obědu jen ohřeju. A musím podotknout, že to je pak přesně ta domácí atmosféra, kterou mám ráda.
Recept na zapečené těstoviny
Ingredience potřebné k přípravě zapečených těstovin se vším, co zbylo v lednici
- 1 balení těstovin (vyberte ty, které vám zbyly nebo které máte nejraději)
- 1 kg kvalitních párků (volitelné podle dostupnosti a osobních preferencí)
- 6 vajec
- 1 l mléka
- 2 cibule
- sol a pepř podle chuti, případně jiná oblíbená koření (např. koření na pečené kuře)
- trochu sladké mleté papriky
- jarní cibulka
- čerstvé bylinky (petržel, libeček, pažitka)
- trochu tuku na smažení
Postup přípravy zapečených těstovin
1. Těstoviny uvaříme podle pokynů v osolené vodě na skus.
2. Uzeninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na tuku s cibulí, dokud nezíská zlatavou barvu.
3. Smícháme s uvařenými těstovinami, dochutíme a přidáme bylinky.
4. V mléce rozšleháme vejce a touto směsí zalijeme těstoviny, aby byly všechny ponořené. Ještě promícháme, v případě potřeby dochutíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
Každý stát, region a kuchař má svůj vlastní recept a metodu přípravy tohoto pokrmu. Připravte si ho podle svých preferencí a s tím, co máte po ruce, toto je pouze doporučení pro ty, kteří jídlo neznají.









