Home / Recepty / Hlavní jídla / Plněné papriky hovězím masem s rajskou omáčkou a knedlíkem

Plněné papriky hovězím masem s rajskou omáčkou a knedlíkem

Toto jídlo mám ráda už od dětských let. A proto jsem ho začlenila do rodinného menu. Jediná věc, kterou jsem na plněných paprikách nikdy příliš nevyhledávala, byly právě ty papriky. Ale i to jsem vyřešila. Místo obyčejných bílých paprik jsem začala používat barevné papriky, které mají i po upečení lepší chuť a dokonce i naše děti je s chutí sní.
Do mletého hovězího masa se tradičně a pro úsporu přidává rýže. Může být syrová, předvařená nebo vařená, podle preferencí každého. Občas ji tam dávám, když mám více paprik a nevím, kolik náplně potřebuji, ale přiznávám, že většinou připravuji papriky bez rýže. Vždyť si k rajské omáčce dáme houskový nebo kynutý knedlík, takže sacharidů bude dost. A čím více bílkovin z masa, tím lépe. Někdo peče papriky v troubě, já jsem zvyklá je vařit přímo v omáčce. Všechny chutě se tak krásně spojí a výsledek je úžasný. Jednoduše vynikající česká tradiční jídlo k víkendovému obědu.

Recept na papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Co potřebujeme

Na plněné papriky:

  • 6 ks velkých sladkých paprik
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl podle chuti
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
    • 1 lžíce oleje na osmažení cibule

    Ingredience na rajskou omáčku:

    • 1 středně velká cibule
    • 1 lžíce hladké mouky
    • 500 ml rajčatového protlaku nebo rozmixovaných rajčat
    • 200 ml vody nebo vývaru
    • 1 lžíce cukru (na vyvážení kyselosti)
    • sůl a pepř dle chuti
    • 1 lžička sušené bazalky nebo tymiánu
    • 1 lžíce oleje nebo másla

    Návod na přípravu paprik plněných mletým masem s rajskou omáčkou

    1. Papriky důkladně omyjeme a opatrně odřízneme vršek. Opatrně vyjmeme jadérka, abychom papriku nepoškodili.
    2. Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmahneme ji na pánvi do zlatavého odstínu. Když je téměř hotová, přidáme prolisovaný česnek.
    3. Ve větší míse smícháme mleté maso, osmaženou cibuli, vejce, strouhanku, koření a sůl. Dobře promícháme. Takto připravenou směsí naplníme papriky a náplň pořádně upěchujeme. Musíme dávat pozor, aby papriky nepraskly. Pokud nám zbyde nějaká náplň, můžeme z ní vytvořit kuličky nebo šišky.
    4. Druhou cibuli také nakrájíme na malé kousky a orestujeme ji v hrnci na oleji. Přidáme lžíci mouky a chvíli mícháme, aby lehce zhnědla.
    5. Přilijeme část vývaru a důkladně promícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté dolijeme zbytek vývaru, přidáme rajčatový protlak, osladíme a dochutíme kořením.
    6. Do hrnce vložíme naplněné papriky a dusíme je v omáčce asi 1 hodinu, dokud maso nezměkne.

    Recept na výtečný houskový knedlík

    Pokud stále hledáte skvělý recept na houskový knedlík, zkuste tento. Mně se vždy povedou 

    Co potřebujeme

    • 500 g hladké mouky
    • 1 lžička soli
    • 1 vejce
    • ¼ lžičky cukru
    • 300 ml mléka
    • 12 g čerstvého droždí
      • 1–2 staré rohlíky

      Návod

      1. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.
      2. Mouku prosejeme, přidáme vejce, sůl a kvásek. Vytvoříme nelepivé těsto, do kterého na závěr vmícháme rohlíky nakrájené na kostičky.
      3. Těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple kynout.
      4. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části a vytvarujeme šišky.
      5. Vaříme v dostatečném množství osolené vody po dobu asi 20 minut. V polovině vaření je otočíme.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *