Do mletého hovězího masa se tradičně a pro úsporu přidává rýže. Může být syrová, předvařená nebo vařená, podle preferencí každého. Občas ji tam dávám, když mám více paprik a nevím, kolik náplně potřebuji, ale přiznávám, že většinou připravuji papriky bez rýže. Vždyť si k rajské omáčce dáme houskový nebo kynutý knedlík, takže sacharidů bude dost. A čím více bílkovin z masa, tím lépe. Někdo peče papriky v troubě, já jsem zvyklá je vařit přímo v omáčce. Všechny chutě se tak krásně spojí a výsledek je úžasný. Jednoduše vynikající česká tradiční jídlo k víkendovému obědu.
Recept na papriky plněné mletým masem s rajskou omáčkou
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
Na plněné papriky:
- 6 ks velkých sladkých paprik
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- sůl podle chuti
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžíce oleje na osmažení cibule
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml rajčatového protlaku nebo rozmixovaných rajčat
- 200 ml vody nebo vývaru
- 1 lžíce cukru (na vyvážení kyselosti)
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička sušené bazalky nebo tymiánu
- 1 lžíce oleje nebo másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- ¼ lžičky cukru
- 300 ml mléka
- 12 g čerstvého droždí
- 1–2 staré rohlíky
Ingredience na rajskou omáčku:
Návod na přípravu paprik plněných mletým masem s rajskou omáčkou
1. Papriky důkladně omyjeme a opatrně odřízneme vršek. Opatrně vyjmeme jadérka, abychom papriku nepoškodili.
2. Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmahneme ji na pánvi do zlatavého odstínu. Když je téměř hotová, přidáme prolisovaný česnek.
3. Ve větší míse smícháme mleté maso, osmaženou cibuli, vejce, strouhanku, koření a sůl. Dobře promícháme. Takto připravenou směsí naplníme papriky a náplň pořádně upěchujeme. Musíme dávat pozor, aby papriky nepraskly. Pokud nám zbyde nějaká náplň, můžeme z ní vytvořit kuličky nebo šišky.
4. Druhou cibuli také nakrájíme na malé kousky a orestujeme ji v hrnci na oleji. Přidáme lžíci mouky a chvíli mícháme, aby lehce zhnědla.
5. Přilijeme část vývaru a důkladně promícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté dolijeme zbytek vývaru, přidáme rajčatový protlak, osladíme a dochutíme kořením.
6. Do hrnce vložíme naplněné papriky a dusíme je v omáčce asi 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
Recept na výtečný houskový knedlík
Pokud stále hledáte skvělý recept na houskový knedlík, zkuste tento. Mně se vždy povedou
Co potřebujeme
Návod
1. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.
2. Mouku prosejeme, přidáme vejce, sůl a kvásek. Vytvoříme nelepivé těsto, do kterého na závěr vmícháme rohlíky nakrájené na kostičky.
3. Těsto lehce pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu v teple kynout.
4. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části a vytvarujeme šišky.
5. Vaříme v dostatečném množství osolené vody po dobu asi 20 minut. V polovině vaření je otočíme.









