Fazolový guláš však existuje v mnoha variantách. Někteří ho připravují pouze z fazolí, jiní přidávají uzeninu, klobásu, špek nebo i kousek mletého masa. Někde se dochucuje česnekem a majoránkou, jinde rajčatovým protlakem nebo trochou pálivé papriky. Základ ale zůstává stejný – sytá chuť fazolí, výrazné koření a hustá omáčka, do které je nejlepší namáčet čerstvý krajíc chleba. Osobně mám slabost pro variantu s klobásou, protože mi připomíná časy, kdy jsme měli stánek s občerstvením. Právě tato varianta byla tehdy velmi oblíbená – a vůbec se nedivím. Když se fazolový guláš povede, krásně voní a zahřeje, a člověku hned zlepší náladu.
Recept na fazolový guláš s klobásou
Ingredience potřebné k přípravě fazolového guláše s klobásou
- 800 g fazolí (2 plechovky fazolí v nálevu, nebo 250 g předem namočených a doma uvařených, červené, bílé nebo mix)
- cca 250 g kvalitní uzené klobásy
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku (utřené nebo prolisované)
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce sádla nebo oleje
- voda nebo vývar podle potřeby
- 1 polévková lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelně)
- Fazolový guláš se nejlépe servíruje s čerstvým chlebem nebo pečivem.
- Skvělou kombinací je lžička zakysané smetany na talíři pro dochucení.
- Můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
Jak připravit guláš z fazolí
1. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a restujeme, dokud klobása neuvolní tuk a vůni.
2. Přidáme prolisovaný česnek, obě papriky a ihned přilijeme trochu vody, aby se paprika nespálila.
3. Vmícháme protlak, směs osolíme a opepříme.
4. Přidáme scezené fazole, trochu nálevu nevadí, dodá guláši chuť. Poté zalijeme 250 – 300 ml vody nebo vývaru.
5. Dobře promícháme a necháme 10-15 minut povařit na mírném ohni.
6. Chcete-li mít guláš hustší, můžete jej zahustit jíškou (mouka opražená na tuku), já zahušťuji hrstí ovesných vloček v okamžiku přidání vody, aby se stihly rozvařit a jídlo zahustit. Po zahuštění jíškou ještě povaříme dalších 5 minut.
7. Na závěr dochutíme drcenou majoránkou, solí, pepřem, případně chilli.
Podávání









