Home / Recepty / Hlavní jídla / Debrecínský guláš z vepřového masa a párků s hrnkovým knedlíkem

Debrecínský guláš z vepřového masa a párků s hrnkovým knedlíkem

I když tento recept má své kořeny v maďarské kuchyni, dnes je již nedílnou součástí českých domácností. Jeho aroma umí vytvořit atmosféru tradiční vesnické hospody nebo rodinného nedělního oběda. Tento guláš si velmi oblíbila – jeho jedinečnost tkví nejen v debrecínských párkách, které dodávají jemně uzenou chuť, ale i v bohaté škále koření, jež naplní celou kuchyň příjemnou vůní. A pokud k tomu přidáte domácí hrnkový knedlík, dostanete pokrm, který je nejen poctivý a sytý, ale také překvapivě snadný na přípravu.
Mimochodem, debrecínské párky jsou z maďarského města Debrecín a jejich tradice sahá až do 19. století. Jsou charakteristické svou jemně kořeněnou chutí, kterou tvoří paprika, česnek a jemně uzené maso. Díky jejich popularitě se rozšířily do kuchyní napříč střední Evropou, a není divu – právě ony dodávají tomuto guláši jeho jedinečný ráz a chuť, která se jen tak neomrzí.

Recept na debrecínský guláš s hrnkovým knedlíkem

Ingredience pro přípravu debrecínského guláše

  • 600 g vepřového masa (plec)
  • 1 velká cibule
  • 60 g sádla nebo oleje
  • 60 g rajčat
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžička majoránky
    • 4 kuličky nového koření
    • 3 stroužky česneku
    • 2 bobkové listy
    • 600 ml vývaru nebo vody
    • 120 g debrecínských párků
    • slanina podle chuti

    Složení pro hrnkové knedlíky

    • 5 rohlíků (ideálně den staré)
    • 1,5 hrnku polohrubé mouky
    • 1 balení prášku do pečiva
    • nasekaná petržel
    • špetka soli
    • 3 vejce (z bílků ušlehaný sníh)
    • 1,5 hrnku mléka
    • tuk na vymazání hrnků

    Jak na přípravu debrecínského guláše

    1. Maso důkladně omyjeme, zbavíme nečistot a nakrájíme na kousky.
    2. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na části rozehřátého sádla ji necháme zesklovatět.
    3. Přidáme maso, osolíme ho a z každé strany ho opečeme, aby se uzavřelo.
    4. Poprášíme mletou paprikou a 30 sekund mícháme, aby paprika nezhořkla.
    5. Přilijeme vývar nebo vodu, přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření a pepř.
    6. Přikryjeme poklicí a dusíme na mírném plameni, dokud maso nezměkne.
    7. Připravíme zásmažku – zbylou část tuku rozehřejeme, přidáme mouku a za stálého míchání ji krátce opražíme.
    8. Přilijeme trochu vody, rozmícháme a vzniklou směs přidáme do guláše.
    9. Vmícháme prolisovaný česnek, majoránku a případně dochutíme solí.
    10. Na závěr přidáme nakrájené debrecínské párky a necháme je krátce provařit.

    Obrázek receptu na Guláš ze špekáčků nazývaný i Buřtguláš

    Guláš z párků, obecně známý jako buřtguláš

    Jak připravit hrnkové knedlíky

    1. Rohlíky nakrájíme den předem a necháme je pořádně oschnout.
    2. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, nakrájenou petržel a žloutky.
    3. Přidáme mléko a nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
    4. Směs rozdělíme do hrnků, které jsme předtím vymazali sádlem.
    5. Vaříme v hrnci nebo elektrickém zavařovacím hrnci (90°C) asi 30 minut. Voda by neměla vřít příliš silně, aby knedlíky zůstaly nadýchané.
    6. Guláš rozdělíme na talíře, přidáme plátky párků, polijeme šťávou a podáváme s nakrájeným hrnkovým knedlíkem.

    S domácími hrnkovými knedlíky je debrecínský guláš nejlepší

    Závěrečný tip

    Chuť guláše se druhý den po uložení ještě zintenzivní. Ingredience se dokonale spojí a jídlo získá bohatší vůni. Pokud preferujete pikantnější variantu, můžete přidat kousek feferonky nebo špetku chilli.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *