Mimochodem, debrecínské párky jsou z maďarského města Debrecín a jejich tradice sahá až do 19. století. Jsou charakteristické svou jemně kořeněnou chutí, kterou tvoří paprika, česnek a jemně uzené maso. Díky jejich popularitě se rozšířily do kuchyní napříč střední Evropou, a není divu – právě ony dodávají tomuto guláši jeho jedinečný ráz a chuť, která se jen tak neomrzí.
Recept na debrecínský guláš s hrnkovým knedlíkem
Ingredience pro přípravu debrecínského guláše
- 600 g vepřového masa (plec)
- 1 velká cibule
- 60 g sádla nebo oleje
- 60 g rajčat
- 30 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžička majoránky
- 4 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 600 ml vývaru nebo vody
- 120 g debrecínských párků
- slanina podle chuti
- 5 rohlíků (ideálně den staré)
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- nasekaná petržel
- špetka soli
- 3 vejce (z bílků ušlehaný sníh)
- 1,5 hrnku mléka
- tuk na vymazání hrnků
Složení pro hrnkové knedlíky
Jak na přípravu debrecínského guláše
1. Maso důkladně omyjeme, zbavíme nečistot a nakrájíme na kousky.
2. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na části rozehřátého sádla ji necháme zesklovatět.
3. Přidáme maso, osolíme ho a z každé strany ho opečeme, aby se uzavřelo.
4. Poprášíme mletou paprikou a 30 sekund mícháme, aby paprika nezhořkla.
5. Přilijeme vývar nebo vodu, přidáme nakrájená rajčata, bobkový list, nové koření a pepř.
6. Přikryjeme poklicí a dusíme na mírném plameni, dokud maso nezměkne.
7. Připravíme zásmažku – zbylou část tuku rozehřejeme, přidáme mouku a za stálého míchání ji krátce opražíme.
8. Přilijeme trochu vody, rozmícháme a vzniklou směs přidáme do guláše.
9. Vmícháme prolisovaný česnek, majoránku a případně dochutíme solí.
10. Na závěr přidáme nakrájené debrecínské párky a necháme je krátce provařit.

Guláš z párků, obecně známý jako buřtguláš
Jak připravit hrnkové knedlíky
1. Rohlíky nakrájíme den předem a necháme je pořádně oschnout.
2. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, nakrájenou petržel a žloutky.
3. Přidáme mléko a nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
4. Směs rozdělíme do hrnků, které jsme předtím vymazali sádlem.
5. Vaříme v hrnci nebo elektrickém zavařovacím hrnci (90°C) asi 30 minut. Voda by neměla vřít příliš silně, aby knedlíky zůstaly nadýchané.
6. Guláš rozdělíme na talíře, přidáme plátky párků, polijeme šťávou a podáváme s nakrájeným hrnkovým knedlíkem.

Závěrečný tip
Chuť guláše se druhý den po uložení ještě zintenzivní. Ingredience se dokonale spojí a jídlo získá bohatší vůni. Pokud preferujete pikantnější variantu, můžete přidat kousek feferonky nebo špetku chilli.









