Existuje nespočet receptů na řízky, ale už jste slyšeli o zatloukaném? Můžete se s ním setkat i pod jinými názvy, jako je například Řízek v županu, avšak jde o vkusné a poctivé domácí jídlo, které má rozhodně moderní šmrnc. A když ho podáváte s lahodnou bramborovou kaší, do které přidáte čerstvou pažitku, a salátkem z polníčku a rajčátek, který dochutíte jemnou směsí olivového oleje, citronu a medu, výsledný pokrm bude dokonalý.
A pro ty, kdo tento typ řízku ještě neznají, co to vlastně zatloukaný řízek je? Je to plátek masa z vepřové panenky, kýty nebo krkovice, který se jemně naklepe – zatluče ve strouhance – osolí, opepří, namočí do vajíčka a poté se smaží na tuku bez trojobalu. Nakonec se dopéká v troubě. Někdy se připravuje na cibulce nebo česneku, aby se zvýraznila chuť masa. Tak se do toho pusťte!
A pro ty, kdo tento typ řízku ještě neznají, co to vlastně zatloukaný řízek je? Je to plátek masa z vepřové panenky, kýty nebo krkovice, který se jemně naklepe – zatluče ve strouhance – osolí, opepří, namočí do vajíčka a poté se smaží na tuku bez trojobalu. Nakonec se dopéká v troubě. Někdy se připravuje na cibulce nebo česneku, aby se zvýraznila chuť masa. Tak se do toho pusťte!
Recept na zatloukaný řízek z vepřové panenky na česneku
Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí zatloukaného řízku s bramborovou kaší a salátem
Řízky
- 300 g vepřové panenky
- 3 stroužky česneku
- strouhanka
- vejce
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř podle chuti
Bramborová kaše
- 500 g brambor
- 40 g másla
- 50 ml mléka nebo smetany
- sůl
- hrst čerstvé pažitky
Salát
- hrst polníčku
- 8 cherry rajčátek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli a pepře
- Vepřovou panenku nakrájíme na plátky silné 1,5 cm a jemně je naklepeme ve strouhance.
- Osolíme, opepříme a připravíme si rozšlehané vejce spolu s pánví s rozpáleným sádlem.
- Maso obalíme v vajíčku a opékáme ho z obou stran na horkém tuku, až získá zlatavou barvu.
- Opečené kousky uložíme do zapékací pánve, přidáme nasekaný česnek, zakryjeme a podlijeme trochou vody nebo vývaru. Dusíme asi třicet minut.
- Brambory oloupeme, osolíme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
- Po uvaření je slijeme, přidáme máslo a mléko nebo smetanu, a rozmixujeme na hladkou kaši. Nakonec vmícháme hrst nasekané čerstvé pažitky a dochutíme solí podle potřeby.
- Polníček a rajčátka důkladně opláchneme, rajčátka překrojíme na poloviny.
- V míse smícháme olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř a vidličkou připravíme dresink.
- Před podáváním důkladně promícháme se zeleninou.
Jak připravit zatloukané řízky s česnekem

Zajímavosti
Zatloukaný řízek představuje pokrm, který spojuje tradiční českou kuchyni s moderní gastronomií – bez trojobalu, avšak s intenzivní chutí masa. Vepřová panenka přináší eleganci a jemnost, zatímco česnek a sádlo dodávají klasické chutě. Kaše s pažitkou a salát zajišťují harmonii, sytost a osvěžení současně.
Místo česneku můžete vyzkoušet variantu se slaninou a cibulí při pečení v troubě.









