Home / Recepty / Hlavní jídla / Zatloukaný řízek z panenky na česneku, podávaný s pažitkovou bramborovou kaší a s polníčkovým salátem s rajčátky a dresinkem

Zatloukaný řízek z panenky na česneku, podávaný s pažitkovou bramborovou kaší a s polníčkovým salátem s rajčátky a dresinkem

Existuje nespočet receptů na řízky, ale už jste slyšeli o zatloukaném? Můžete se s ním setkat i pod jinými názvy, jako je například Řízek v županu, avšak jde o vkusné a poctivé domácí jídlo, které má rozhodně moderní šmrnc. A když ho podáváte s lahodnou bramborovou kaší, do které přidáte čerstvou pažitku, a salátkem z polníčku a rajčátek, který dochutíte jemnou směsí olivového oleje, citronu a medu, výsledný pokrm bude dokonalý.
A pro ty, kdo tento typ řízku ještě neznají, co to vlastně zatloukaný řízek je? Je to plátek masa z vepřové panenky, kýty nebo krkovice, který se jemně naklepe – zatluče ve strouhance – osolí, opepří, namočí do vajíčka a poté se smaží na tuku bez trojobalu. Nakonec se dopéká v troubě. Někdy se připravuje na cibulce nebo česneku, aby se zvýraznila chuť masa. Tak se do toho pusťte!

Recept na zatloukaný řízek z vepřové panenky na česneku

Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí zatloukaného řízku s bramborovou kaší a salátem

Řízky

  • 300 g vepřové panenky
  • 3 stroužky česneku
  • strouhanka
  • vejce
  • 2 lžíce sádla
  • sůl a pepř podle chuti

Bramborová kaše

  • 500 g brambor
  • 40 g másla
  • 50 ml mléka nebo smetany
  • sůl
  • hrst čerstvé pažitky

Salát

  • hrst polníčku
  • 8 cherry rajčátek
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička medu
    • 1 lžička citronové šťávy
    • špetka soli a pepře

    Jak připravit zatloukané řízky s česnekem

    1. Vepřovou panenku nakrájíme na plátky silné 1,5 cm a jemně je naklepeme ve strouhance.
    2. Osolíme, opepříme a připravíme si rozšlehané vejce spolu s pánví s rozpáleným sádlem.
    3. Maso obalíme v vajíčku a opékáme ho z obou stran na horkém tuku, až získá zlatavou barvu.
    4. Opečené kousky uložíme do zapékací pánve, přidáme nasekaný česnek, zakryjeme a podlijeme trochou vody nebo vývaru. Dusíme asi třicet minut.
    5. Brambory oloupeme, osolíme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
    6. Po uvaření je slijeme, přidáme máslo a mléko nebo smetanu, a rozmixujeme na hladkou kaši. Nakonec vmícháme hrst nasekané čerstvé pažitky a dochutíme solí podle potřeby.
    7. Polníček a rajčátka důkladně opláchneme, rajčátka překrojíme na poloviny.
    8. V míse smícháme olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř a vidličkou připravíme dresink.
    9. Před podáváním důkladně promícháme se zeleninou.
    Zatloukaný řízek na sádle z vepřové panenky na česneku s bramborovou kaší s pažitkou a lehkým salátkem

    Zajímavosti
    Zatloukaný řízek představuje pokrm, který spojuje tradiční českou kuchyni s moderní gastronomií – bez trojobalu, avšak s intenzivní chutí masa. Vepřová panenka přináší eleganci a jemnost, zatímco česnek a sádlo dodávají klasické chutě. Kaše s pažitkou a salát zajišťují harmonii, sytost a osvěžení současně.
    Místo česneku můžete vyzkoušet variantu se slaninou a cibulí při pečení v troubě.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *