Home / Recepty / Hlavní jídla / Vepřové nudličky s bramborovými dukátky: Super jídlo jen z několika surovin

Vepřové nudličky s bramborovými dukátky: Super jídlo jen z několika surovin

Máte doma pouze kousek vepřového masa a pár brambor? V tom případě jste na správné cestě. Když se řekne brambory a maso, nemusí to nutně znamenat nudné „uho“ s bezchutnými bramborami. Můžete vytvořit velmi atraktivní pokrm, který bude vonět a křupat. Potřebujete jen několik dalších ingrediencí, které pravděpodobně máte doma, a pokud ne, v blízké večerce je určitě seženete.
Pokud byste náhodou neměli ani to vepřové, ale třeba krůtí nebo kuřecí, nevadí, i tak lze tento recept snadno připravit. Než se pustíme do samotného vaření, dovolím si zmínit dvě důležité poznámky:
1/ Maso opékejte rychle a na vysoké teplotě. Dlouhé a pomalé smažení z něj vyžene veškerou šťávu, ztvrdne a výsledek nebude odpovídat vašim očekáváním.
2/ Česnek má tendenci při smažení zhořknout a tím zkazit celý pokrm. Opékejte ho proto pouze velmi krátce.
Aby bylo jídlo dokonalé, doplníte ho lehkým zeleninovým salátem (z listového salátu, rajčat, okurek, paprik atd., zkrátka, co máte po ruce).

Recept na vepřové nudličky na cibuli a česneku

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 500 g vepřových nudliček (např. plec nebo kýta)
  • 2–3 lžíce sádla
  • 1–2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce Solamylu (kukuřičný škrob)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
    • 150 ml vývaru nebo vody (v případě použití vody přidáme jednu kostku bujónu)
    • 1/2 lžičky grilovacího koření (nebo jinou směs podle vlastního vkusu)
    • 20 g másla

    Jak připravit vepřové nudličky s česnekem a cibulí

    1. Maso důkladně omyjeme, očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Poté je smícháme se solamylem, solí a pepřem.
    2. Cibuli pokrájíme na pásky, česnek na tenké plátky.
    3. Na pánvi rozpálíme sádlo a orestujeme na něm cibuli do zlatova. Následně přidáme maso a rychle osmažíme do zlaté barvy. Na konci smažení vmícháme česnek, aby získal také lehký zlatý odstín, avšak nezhořkl.

    Vepřové nudličky

    4. Podlijeme vývarem nebo vodou a přidáme bujónovou kostku. Necháme 15–20 minut dusit , dokud nejsou ingredience měkké.
    5. Ve sklenici smícháme trochu Solamylu s vodou, přilijeme do omáčky a necháme provařit, aby zhoustla. Po sejmutí z plotýnky přidáme kousek másla pro zjemnění a krémovější konzistenci.

    Recept na bramborové dukátky

    Co potřebujeme

    • 600 g brambor
    • sůl, pepř a olivový olej

    Postup přípravy bramborových dukátků

    1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké, stejnoměrné plátky.
    2. Promícháme s olejem, solí a pepřem.
    3. Vyskládáme na plech pokrytý pečicím papírem.
    4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut a hlídáme, aby se nespálily.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *