Kromě toho, že je recept podzimní, je také výrazně český. Snad nikde na světě se houbaření neprožívá tak silně jako u nás. Kombinace hub s vepřovým masem je tedy přirozená. Ať už se rozhodnete pro šťavnatou a prorostlou krkovici, nebo libovou a sušší kýtu, záleží na vašich osobních preferencích. Když vařím pro děti, často volím libovější maso, protože naše děti neakceptují žádný prorostlý kousek, a než by maso upravily podle svých představ, já už mám dávno umyté nádobí a oni studený oběd. Místo rýže si k omáčce klidně dejte knedlíky nebo brambory, na příloze tolik nezáleží. U nás se k houbám obvykle podává rýže, a proto ji zmiňuji.
Recept na vepřové plátky s liškami
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Co potřebujeme
- 600 g vepřových plátků (krkovice, kýta nebo plec)
- 2 cibule
- 200 g čerstvých lišek (nebo jiných lesních hub)
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička koření na vepřové maso
- 1 lžička sladké papriky
- 400 ml vývaru (nebo vody)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička zeleninového koření (např. Podravka)
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- 200 g rýže (jako příloha)
- sůl, pepř podle chuti
Jak připravit vepřové na liškách – návod na přípravu vepřových plátků
1. Maso důkladně umyjeme a pokud jsme nezvolili přímo plátky, nakrájíme je na menší kusy. Opatrně naklepeme, osolíme a opepříme, poté z jedné strany potřeme hořčicí.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme sádlo a maso na něm necháme zatáhnout. Poté plátky masa vyjmeme a v zbylém tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
3. Následně maso vrátíme zpět do pánve, okořeníme směsí určenou na krkovičku a přidáme také papriku. Jakmile přidáme papriku, zalijeme to vývarem (papriku nesmíme příliš dlouho restovat, aby nezhořkla) a necháme dusit, dokud není měkké.

4. Mezitím jemně nasekáme druhou cibuli a necháme ji zesklovatět na rozpáleném sádle. Poté přidáme očistěné a nakrájené lišky. Houby nejprve uvolní vodu, kterou je třeba nechat zcela vyvařit, a až poté se začnou smažit. Osmahneme je do zlatova.
5. Jakmile jsou lišky připravené, přidáme je do hrnce k masu. Na závěr dochutíme podravkou a sójovou omáčkou a necháme krátce společně povařit. Podáváme s rýží a osvěžujícím zeleninovým salátem.
Závěrečné tipy a vychytávky
Sojovou omáčku lze vynechat. Osobně ji mám ráda, protože jídlu dodává příjemný asijský charakter.
Pokud obalíte maso v mouce již na začátku, před jeho zatáhnutím, nebudete muset omáčku zahušťovat.
Na konci dušení můžete přidat trochu smetany pro zjemnění a krémovější chuť.









