Home / Recepty / Hlavní jídla / Podzimní recept z darů českých lesů: Vepřové plátky na liškách

Podzimní recept z darů českých lesů: Vepřové plátky na liškách

Objevování lišek není jednoduché. I když tento recept v názvu lišky zahrnuje, pokud je náhodou nenajdete, nezoufejte. Můžete místo nich použít také hříbky a v krajní nouzi i žampiony. Přesto si dovolím tvrdit, že toto jídlo je typicky podzimní, i když ho můžete připravit kdykoliv. Lišky však dodají pokrmu charakteristickou chuť a vzhled, takže pokud na ně narazíte, rozhodně je nenechávejte v lese.
Kromě toho, že je recept podzimní, je také výrazně český. Snad nikde na světě se houbaření neprožívá tak silně jako u nás. Kombinace hub s vepřovým masem je tedy přirozená. Ať už se rozhodnete pro šťavnatou a prorostlou krkovici, nebo libovou a sušší kýtu, záleží na vašich osobních preferencích. Když vařím pro děti, často volím libovější maso, protože naše děti neakceptují žádný prorostlý kousek, a než by maso upravily podle svých představ, já už mám dávno umyté nádobí a oni studený oběd. Místo rýže si k omáčce klidně dejte knedlíky nebo brambory, na příloze tolik nezáleží. U nás se k houbám obvykle podává rýže, a proto ji zmiňuji.

Recept na vepřové plátky s liškami

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme

  • 600 g vepřových plátků (krkovice, kýta nebo plec)
  • 2 cibule
  • 200 g čerstvých lišek (nebo jiných lesních hub)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
    • 1 lžička koření na vepřové maso
    • 1 lžička sladké papriky
    • 400 ml vývaru (nebo vody)
    • 1 stroužek česneku
    • 1 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžička zeleninového koření (např. Podravka)
    • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
    • 200 g rýže (jako příloha)
    • sůl, pepř podle chuti

    Jak připravit vepřové na liškách – návod na přípravu vepřových plátků

    1. Maso důkladně umyjeme a pokud jsme nezvolili přímo plátky, nakrájíme je na menší kusy. Opatrně naklepeme, osolíme a opepříme, poté z jedné strany potřeme hořčicí.
    2. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme sádlo a maso na něm necháme zatáhnout. Poté plátky masa vyjmeme a v zbylém tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.
    3. Následně maso vrátíme zpět do pánve, okořeníme směsí určenou na krkovičku a přidáme také papriku. Jakmile přidáme papriku, zalijeme to vývarem (papriku nesmíme příliš dlouho restovat, aby nezhořkla) a necháme dusit, dokud není měkké.

    Recept na vepřové s liškami

    4. Mezitím jemně nasekáme druhou cibuli a necháme ji zesklovatět na rozpáleném sádle. Poté přidáme očistěné a nakrájené lišky. Houby nejprve uvolní vodu, kterou je třeba nechat zcela vyvařit, a až poté se začnou smažit. Osmahneme je do zlatova.
    5. Jakmile jsou lišky připravené, přidáme je do hrnce k masu. Na závěr dochutíme podravkou a sójovou omáčkou a necháme krátce společně povařit. Podáváme s rýží a osvěžujícím zeleninovým salátem.

    Závěrečné tipy a vychytávky

    Sojovou omáčku lze vynechat. Osobně ji mám ráda, protože jídlu dodává příjemný asijský charakter.
    Pokud obalíte maso v mouce již na začátku, před jeho zatáhnutím, nebudete muset omáčku zahušťovat.
    Na konci dušení můžete přidat trochu smetany pro zjemnění a krémovější chuť.

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *