Tato polévka se zároveň stala i hlavním chodem, neboť byla tak výživná a sytá, že jsme po ní již nic jiného nepotřebovali. Mám však ve zvyku, že když vařím nějakou sytou polévku pro rodinu, připravím k tomu ještě nějaký nenáročný dezert, třeba palačinky. Co říkáte, zkusíte si ji také uvařit? Jste fanoušci hub, především bedel? Stačí se naučit je sbírat a především odlišit bedlu vysokou od bedly červenající a máte vyhráno!
Recept na pořádnou houbovou polévku z bedel s krupicovými nočky
Ingredience potřebné na přípravu Bramboračky z Bedly vysoké
- sádlo
- cibule
- bedle
- česnek
- kmín
- sůl
- mouka
- vývar
- bobkový list
- pepř
- kořenová zelenina
- brambory
- majoránka
- sušené houby (volitelné)
- klobása (volitelné)
- krupicové nočky (vejce, zelená cibulka, majoránka, krupice)
Návod na přípravu polévky (úmyslně neuvádím konkrétní množství, protože to závisí na tom, co máte k dispozici a jak velký hrnec používáte. Hlavně vařte s nádechem lásky a všechno se povede!)

1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme sůl, kmín a česnek, poté vložíme bedle nakrájené na tenké plátky a necháme podusit. Posypeme moukou, krátce opražíme a zalijeme vývarem.
2. Do směsi přidáme bobkový list, černý pepř, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
3. Pokud máme chuť, můžeme do polévky přihodit kousek klobásy nakrájené na kolečka a trochu sušených hub.
4. Vaříme, dokud brambory a zelenina nezměknou, a nakonec přidáme krupicové noky, které ještě povaříme.


Recept na noky z krupice
- 1 vejce
- 60 g dětské krupice (4 vrchovaté lžíce)
- 2 lžíce jemně nasekané jarní cibulky včetně natě
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- špetka soli a pepře
Vejce vyšleháme, poté přidáme zbývající ingredience, důkladně promícháme a necháme odležet přibližně 10 minut, aby krupice nasákla a hmota mírně zhoustla. Mezitím přivedeme k varu osolenou vodu nebo vývar a pomocí dvou lžiček formujeme malé noky, které vkládáme do vroucí tekutiny. Vaříme 5-6 minut, dokud noky nevyplavou na povrch, a poté je vyjmeme děrovanou lžící.









