Cuketa je pro mě skutečnou hvězdou léta. Každoročně ji pěstujeme na zahradě v hojném množství a vždy se těším, jak z ní připravím něco chutného. Její jemná chuť skvěle nasává aroma ostatních ingrediencí, což umožňuje mnoho různých variací. Tento slaný koláč z cukety patří k mým favoritům – je snadný na přípravu, rychle hotový a díky slanince má výraznou a bohatou chuť. Všechny složky se skvěle spojí – křehké těsto, šťavnatá cuketa, sýr a koření, které provoní celou kuchyni.
Oblíbený je pro mě nejen čerstvě upečený, kdy ještě voní po pečení, ale také studený – skvěle se hodí jako lehká večeře, občerstvení na cesty nebo jako pohoštění pro přátele. Cuketa, která pochází z Itálie, se u nás už dlouho usadila a stala se symbolem léta. Ať už ji použiji do perníku, do polévky, nebo právě do koláče, vždy se mi potvrdí, že tato nenápadná zelenina dokáže obyčejné jídlo proměnit v něco výjimečného.
Recept na slaný cuketový koláč
Ingredience pro přípravu
- 1 cuketa
- 200 g nastrouhaného sýra
- 150 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 200 g anglické slaniny
- sol a pepř podle chuti
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- olej a strouhanka na vymazání formy
Postup přípravy cuketového koláče na plech
1. Cuketu důkladně omyjeme, osušíme a nastrouháme nahrubo.
2. Opatrně vymačkáme přebytečnou šťávu a anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky.
3. Kousek anglické slaniny můžeme na pánvi osmahnout (ale není to nezbytné) a sýr nastrouháme na jemno.
4. Do větší mísy vložíme cuketu, slaninu a sýr a přidáme vejce.
5. Osolíme, opepříme, promícháme a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud se těsto zdá příliš husté, můžeme přidat lžíci mléka.
6. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na koláč nebo pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
7. Těsto rovnoměrně rozprostřeme a povrch uhladíme.
8. Pečeme přibližně 35 – 40 minut, dokud není povrch zlatavý a koláč pevný. Pro jistotu provedeme špejlový test.
9. Po upečení necháme koláč chvíli vychladnout.

Závěr
Podobné koláče z cukety si získaly oblibu nejen v naší zemi, ale také ve Francii a Itálii, kde se často označují jako „quiche“ nebo „frittata“, přičemž recepty se mohou lehce lišit. V českém gastronomickém prostředí se cuketa stala populární až v nedávných desetiletích. Nakonec každý z nás zná někoho, kdo na konci léta nabídne jednu nebo více cuket. A pokud je odmítneme, často dostaneme ještě více než předtím.









