Tentokrát si pro vás připravíme delší čtení, ale stojí to za to, protože dostanete recept na skvělou pečenou kachnu spolu s různými přílohami. Pokud se vám podaří to všechno připravit k obědu, můžete se těšit na úspěch u všech hostů, protože si budou moci vybrat přílohy podle svých preferencí. Osobně mám nejraději kachnu s červeným zelím a bramborovými knedlíky, ale názory na to, co je nejlepší, se u nás doma liší, takže připravuji i bílé zelí a kynuté knedlíky. Znáte to, na chutích se nedá diskutovat.
Příprava samotné kachny je velmi jednoduchá, udělejte to jako první krok, protože pečení trvá 3 hodiny. Jakmile ráno vstanete, pusťte se do toho. A protože dnes máme hodně práce a kachna se peče dlouho, nebudeme otálet a jdeme rovnou na recept.
Recept na pečenou kachnu
Doba přípravy: 3 hodiny
Co potřebujeme
- 1 kachna (2,5–3 kg)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 200 ml vody
Postup přípravy pečené kachny
Kachnu pečeme pomalu, aby se tuk vypekl, ale ne příliš dlouho, aby se nevysušila.
1. Kachnu umyjeme, osušujeme, osolíme a pokmínujeme i uvnitř.
2. Umístíme ji do pekáče a nalijeme vodu. Pekáč zakryjeme a pečeme při teplotě 150 °C po dobu asi 3 hodin. Občas přiléváme vodu.
3. V posledních 20 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C a odklopíme víko, aby se vytvořila chutná kůrčička.
Recept na bílé zelí
Doba přípravy: 30 minut
Co budeme potřebovat
- 1 kg bílého zelí
- 40 g sádla
- 50 g cukru (na karamelizaci)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička soli
- 200 ml vody
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 20 g hladké mouky (na přípravu jíšky)
- 2 lžíce octa

Křupavé kuřecí stripsy obalené v kukuřičných lupínkách, pečené v troubě. Celá rodina je miluje
Návod na přípravu bílého zelí
Dávejte pozor na karamel, nesmí se spálit.
1. Zelí nakrájíme nebo nastrouháme.
2. Rozpustíme tuk, přidáme cukr a necháme karamelizovat.
3. Přimícháme zelí, bobkový list, nové koření, kmín, pepř, sůl, a trošku podlijeme vodou, poté dusíme 15 minut.
4. Mezitím na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli a do vypečeného tuku přidáme hladkou mouku. Mícháme, dokud nevznikne jíška, kterou následně použijeme k zahuštění zelí.
5. Po zahuštění jíškou ještě zelí vaříme asi 10 minut, aby se odstranila syrová chuť mouky.
Recept na červené zelí
Doba přípravy: 30 minut
Co budeme potřebovat
- 1 kg červeného zelí
- 40 g tuku
- 50 g cukru (na karamel)
- 100 ml červeného vína
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 5 ks hřebíčku
- 1 lžička soli
- 1 brambora (k zahuštění)
Návod na přípravu červeného zelí
Zelí lze také ochutit nastrouhaným jablkem.
1. Červené zelí nakrájíme nebo nastrouháme.
2. V kastrolu zahřejeme sádlo, poté přidáme cukr a necháme karamelizovat.
3. Následně přidáme zelí, červené víno, skořici, sůl, pepř a hřebíček a dusíme po dobu 15 minut.
4. Mezitím oloupeme a jemně nastrouháme bramboru, kterou následně vmícháme do zelí. Necháme vařit ještě 10 minut, díky bramboře zelí zhoustne.

Pařený kynutý houskový knedlík: Lehký jako obláček, silný jako tradice
Recept na kynutý knedlík
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Jaké suroviny potřebujeme
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 vejce
Jak na přípravu kynutého knedlíku
Nezapomeňte použít čerstvé droždí a ujistěte se, že mléko je ohřáté na přibližně 37 °C, aby kvásek správně vzešel.
1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Zakryjeme pokličkou a necháme 10 minut, aby se vytvořil kvásek.
2. Mouku prosejeme do mísy a smícháme se solí. Přidáme vejce a kvásek.
3. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout v teple.
4. Těsto rozdělíme na 2–3 části a vytvarujeme knedlíky.
5. Knedlíky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme po dobu 20 minut.

Osvědčené bramborové knedlíky z krupice
Recept na bramborové knedlíky
Čas přípravy: 30 minut
Co budeme potřebovat
- 500 g uvařených brambor (nejlépe varný typ B nebo C)
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Jak na přípravu bramborových knedlíků
S bramborovým těstem je třeba pracovat rychle, jinak se stává příliš řidkým. Přidání nadměrného množství mouky vede k tužším knedlíkům. Jakmile tvarujeme šišky, voda by měla již vřít.
1. Brambory uvaříme ve slupce ideálně den předem, je důležité, aby před dalším zpracováním zcela vychladly.
2. Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme. Přimícháme mouku, vejce a sůl a zpracujeme těsto.
Z těsta okamžitě tvarujeme knedlíky a vkládáme je do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script‘,
‚https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js‘);
fbq(‚init‘, ‚2551206045073413‘);
fbq(‚track‘, ‚PageView‘);
const elements = document.querySelectorAll(‚.fb-group‘); // Nahraďte ‚.vase-trida‘ skutečnou třídou elementů
for (const element of elements) {
const windowWidth = window.innerWidth;
const dataWidth = windowWidth > 768 ? 500 : 330; // Určete breakpoint podle potřeby
element.setAttribute(‚data-width‘, dataWidth);
}
// Vytvoříme nový skriptový element
const script = document.createElement(‚script‘);
// Nastavíme atributy pro skript
script.async = true;
script.defer = true;
script.crossOrigin = ‚anonymous‘;
// script.src=“https://connect.facebook.net/cs_CZ/sdk.js#xfbml=1&version=v20.0&appId=1525547261392804″;
script.src=“https://connect.facebook.net/cs_CZ/sdk.js#xfbml=1&version=v20.0&appId=764246118987195″;
script.nonce=“OUHMoSy0″;
// Přidáme skript do hlavičky dokumentu
document.head.appendChild(script);









